26.3.11

De wastest: Nani Iro

Voor wie zich ook al heeft laten gaan aan de nieuwe lading geweldig mooie stoffen van Nani Iro: het antwoord op de vraag '(hoeveel) zou dat krimpen?'

Voor:
nani iro voor

Na:
nani iro na wassen

In de breedte 9 à 10% gekrompen, in de lengte 2 à 3%.

Volledige breedte voor en na:
nani iro volledige breedte voor en na

113cm voor het wassen, 104,5cm na het wassen

Fijn weekend!

18.3.11

De wastest: alternatieve krimpmethodes

Vandaag alweer een heel erg onhip, maar geweldig interessant postje over het krimpen der stoffen. Na mijn vorige postje ving ik links en rechts wat tips op over hoe stof nog kan worden voorgekrompen zonder te wassen. Terwijl ik dan toch aan het testen was, probeerde ik de betrouwbaarheid van de methodes dus ook maar meteen eens uit.
De stof zagen jullie vorige week al in de vorm van een nintendozakje. Het is een lichte canvas van Kokka.

We beginnen zoals gewoonlijk met een vierkantje van 10 op 10 cm.

voor

Volledige breedte 115,5 cm.

volledige breedte voor

Als eerste krimpmethode wordt soms aanbevolen: strijken met heel veel stoom. Nu moet je weten dat ik niet beschik over zo'n supersonisch stoomstrijkijzer met een apart waterreservoir, maar over een good old doodgewoon stoomstrijkijzer. Dat er stoom uitkomt is alvast bewezen op onderstaande foto. Strijken met stoom deed ik dus en dat voor een minuutje of 2.

strijken met stoom

En ja hoor, krimpen deed de stof inderdaad in de lengte: 1 à 2 mm. In de breedte geen verschil.

na strijken

We deden verder met hetzelfde vierkantje, maar nu werd erover gestreken met een natte doek over. Echt nat hé, de tetradoek in water gedoopt en een beetje uitgewrongen.

heel nat strijken

In de breedte nog steeds geen verschil, in de lengte nog een extra milimetertje gekrompen.

na heel nat strijken

Maar wat valt er nu nog op: het vierkantje is geen vierkantje meer, maar begint wat meer op een parallellogram te lijken.

parallellogram

En dan nu de klassieke test. Het hele zootje de machine in op 30° en drogen in de droogkast op stand katoen.

uiteindelijke afmetingen

De stof is in de lengte nog wat extra gekrompen, in de breedte nog steeds geen verschil. Uiteindelijke krimpfactor voor lichte canvas van Kokka dus: 5% in de lengte, niets in de breedte, een licht gewijzigde vorm ook.

En nu nog een foto van de totale breedte na het wassen. Ook hier geen enkel verschil met de breedte voor het wassen.

totale breedte na wassen

Prettig weekend iedereen!

12.3.11

Bloemetjes en warm weer

Een tijdje al liep ik te dromen van een romantische salopette voor in mijn online etalage. Een projectje om die mooie Libertystofjes wat vaker voor meisjes te gebruiken, want veel frequenter zijn het hier de jongens die in dat segment van het stoffenaanbod een nieuw kledingstuk krijgen.

Het plan kreeg niet echt vorm, maar onlangs haalde ik de nieuwe Knippie in huis en daarin trof ik deze foto's aan.

knippiefoto

Niet echt wat ik in gedachten had, maar toch een goede basis om aan de slag te gaan. Ik behield wat ik goed vond en veranderde wat ik niet goed vond. De short te lang en de pijpen te smal, globaal te sportief ook, maar dat ligt voornamelijk aan de stof en de nestelogen. Wat ik wel mooi vond was de vorm van het belegje, de knoopjes en het achterpand. Het voorpand behield ik ook, maar ik wou plooitjes in de plaats van fronsen.
Voor het broekdeel greep ik naar het patroon dat ik hier, hier en hier al eerder gebruikte, ik moest het alleen wat verbreden.

Verder werden de schouderbandjes door lintjes vervangen en dit is het resultaat.

af

Zonder nestelogen.

tunnel

Met plooitjes in de plaats van fronsjes.

plooitjes

Met knoopjes.

plooitjes fotoshoot

Het eerste exemplaar is voor de oudste dochter. Ik geloof dat er nog een paar zullen volgen... Een paar dingen wil ik nog veranderen: nog een extra plooitje, de taille en het broekje nog een beetje wijder, het bovenstukje misschien nog een centimeter of 2 langer, zodat het wat meer 'bloest'. Maar ja, ik ben content met het resultaat.

details salopette

Laat de zomer maar komen!

9.3.11

Steek die Nintendo eens weg

Hoe groter de kinderen, hoe kleiner het speelgoed. Sinds kort heeft de oudste zoon een klein speelgoedje in huis gehaald: De Nintendo DSi, 8 op 14cm puur plezier.

Omdat we het ding toch enigszins kras- en deukvrij willen houden, moest daar een hoes rond. Ik schuimde het www af op zoek naar voorbeelden en kwam op deze handleiding terecht. Dit leek me wel handig met dat ritszakje om spelletjes in op te bergen.

Voor de buitenkant koos ik robotjes van Kokka, de binnenkant is Bulles Bleues van Petit Pan.

In het voorbeeld is ook een schouderriem voorzien. Die liet ik achterwege, ik zie de zoon daar niet te gauw mee rondlopen.

robots nintendo case

In de handleiding zie je ook dat de stof wordt bekleefd met 'fusible fleece'. Als er iemand is die weet waar (liefst in Gent) je daaraan geraakt, wil je het me dan laten weten aub? Ik werkte met een niet-opstrijkbare laag pluizige dinges en als je dan zo'n miniding binnenstebuiten moet keren... Niet tof! Opstrijkbare fleece dus, tegen dat ook de dochter voldoende spaargeld bijeen heeft geteld.

6.3.11

De wastest: Cosmo

Vorige week mocht ik nog een heel mooi nieuw stofje in mijn armen sluiten. Het onderging inmiddels ook de wastest.

breedte voor wassen

Voor het wassen 113 cm breed.

vierkantje voor

Een vierkantje van 10 op 10.

Met na het wassen volgende afmetingen:

vierkantje na

In de breedte 9,2 cm: 8% gekrompen
In de lengte 9,75 cm: 2,5% gekrompen

En de totale breedte na het wassen:

breedte na wassen

103,5 cm, blijkbaar zit er een foutenmarge op de meting want als we de totale breedtes vergelijken komen we aan 8,4%.

Toch een prachtige print hé. Ik weet nog niet wat ik ermee ga doen, maar dat zal 1 van de kinderen binnenkort vast zelf beslissen.

To wash or not to wash...

Je hebt het vast al meegemaakt. Je zwoegt ettelijke uren op het maken van de perfecte rok,... en nadat je rok een week (of 2, of 3) onbeschikbaar was wegens in de wasmand nat, of op de strijkplank, blijkt dat je ineens, plots, zonder dat je het door had of zelfs maar naar chocolade hebt gekeken, meerdere kilo's bent aangekomen. Of zou...
Of, je maakt een omkeerbaar vesteken, en een week later blijkt ineens dat de voering een paar centimeter groter is dan het buitenstofje.

Wel, mij zal dit niet meer overkomen. Ik heb nl. een plan, een ontzettend onhip, ja zelfs neurotisch plan. Vanaf heden worden hier alle stoffen voorgewassen, én voor en na het voorwassen bovendien gemeten, zodat ook u meteen op de hoogte bent van het krimpen der stoffen.

Vooraleer zich hieronder een discussie ontspint over de ecologische impact van het voorwassen, wil ik hierover een paar dingen kwijt.
* Het is niet omdat stoffen worden voorgewassen dat ze daarom in hun eentje in het ruime sop moeten zwemmen. Wassen met gelijke kleuren is wel aan te bevelen.
* De watervoetafdruk van katoen is ontzettend groot. Een rokje ligt best niet te klein en ongedragen in een kast.
* Hier wordt gewassen met regenwater op 30°C, in een wasmachine met A-30%-label en (meestal) gedroogd in een droogkast (sorry daarvoor) met A-label (allebei min of meer de zuinigste toestellen op de markt).

Katoen krimpt, dat is een feit. Hoeveel de stof krimpt, zegt weinig of niets over de kwaliteit van de stof, het is gewoon een gegeven. Feit is wel dat stofjes van eenzelfde fabricant vaak ook met katoen van dezelfde leverancier zijn gemaakt. Het ene stofje van Michael Miller zal dus wellicht ongeveer evenveel krimpen als het andere (dat is althans de hypothese).

Testaankoopgewijs moeten hier een aantal dingen worden gestandaardiseerd. Wat we gaan doen is dus het volgende:
* Op de achterkant van een nieuw stofje wordt een vierkant getekend van 10cm op 10cm.
* Het stofje wordt gewassen op 30°C, gedroogd (optie katoen) en gestreken (hoogste stand).
* Hierna wordt het vierkantje opnieuw gemeten en wordt uitgerekend hoeveel de stof is gekrompen.
Zelf vond ik op het www geen gelijkaardige testjes, geef me aub een seintje als jij er wel kent.

We beginnen met een nieuw stofje van Michael Miller, voor het wassen 113,3 cm breed.

IMG_8578

Een vierkantje wordt op de achterkant getekend.

IMG_8579

IMG_8580

Oeps, meteen al een slechte foto.

En het wassen ziet dat er zo uit.

IMG_8654

In de breedte is het vierkantje gereduceerd tot 9,5 cm, 5% gekrompen dus.

IMG_8655

In de lengte is het vierkantje nog 9,7 cm, oftewel 3% gekrompen.

IMG_8657

De stofbreedte is nu nog 108,3 centimeter.

En we ontdekken meteen nog een ander voordeel van voorwassen. Blijkbaar waren de vezels voor het wassen nog schuin getrokken (door in de verfmachine te gaan?). Door het stofje te wassen liggen de draden terug mooi recht (en is mijn vierkantje nu schuin).

IMG_8656

Tot de volgende keer!