31.7.11

Transistorgilet

Nog eens een gilet als toen, maar een beetje groter. Om te beginnen printte ik de zsazsazilet op 120% en zocht al metend naar ongeveer de goeie maat. Ik verhoogde de halslijn van het voorpand en tekende een kap. Hiervoor gebruikte ik een gekochte gilet.

radiogilet

Deze keer voegde ik ook zakken toe in de zijnaad.

met zakken in de zijnaad

De buitenkant is van Melody Miller. De binnenkant is nachtblauwe fleece van 'De Strek' in Ledeberg.

nachtblauw

We hielden een bliksemsnelle fotosessie toen de vader des huizes al 'boven', 'tanden poetsen' en 'pyjama' had gezegd.

1 minuut fotosessie

Serieus doen was geen optie.

gekke bekken fotosessie

De wastest: Melody Miller

Deze stof van Melody Miller is geproduceerd door Kokka en is een mengeling van 55% linnen en 45% katoen.

Voor:

melodie miller voor

Na: krimppercentage 5% in de lengte en ongeveer 2,5% in de breedte

melodie miller na

Volledige breedte voor en na:

melodie miller volledige breedte voor en na wassen

Bijna volledig recht:

melodie miller zo goed als recht

Ik vermoed dat de stoffen van Echino (ook van producent Kokka) op dezelfde basis zijn gedrukt. Ze voelen hetzelfde aan, de ondergrond ziet er hetzelfde uit en de samenstelling is dezelfde. Dus ga ik er van uit dat het wasresultaat hiervoor hetzelfde moet zijn.

18.7.11

Steek die andere nintendo ook eens weg

Ook een tweede nintendo heeft zijn weg al naar ons huis gevonden. Een blauwe deze keer. Ook deze moet enigszins gevrijwaard worden van schokken en krassen, dus maakte ik een nieuw tasje, volgens hetzelfde patroon als het vorige, opnieuw zonder draagriem.

nintendo dsi

Deze keer las ik de handleiding tegoei en was ik dubbel zo snel klaar. De vorige keer stopte ik ergens ter hoogte van het plaatsen van de rits met het volgen van de handleiding en eindigde ik met een volledig omkeerbaar tasje. Belangrijk natuurlijk, voor freaks als ik ;-). Deze keer heeft het ding zichtbare zomen aan de binnenkant. Als je goed kijkt.

helium

Beide stoffen zijn van Petit Pan.

15.7.11

Retro

Ik ga niet snel de retrotour op. Maar dit stofje schreeuwde gewoon om een retro-uitvoering. Dus werd er een kraagje getekend. Hier lees je hoe je dat doet. En de paspel werd uit de doos gehaald.
Een mini en smal rokdeel was ook mooi geweest, maar de dochter heeft haar rokken graag tot op de knie of langer. Dan is smal geen optie, want er moet ook gespeeld en gefietst worden. De rok kreeg dus 2 plooien aan de zijkant, zowel voor- als achteraan.

Voor

voorkant

Achter

achterkant

Beide stoffen van Vermiljoen

geel

Een blinde rits en voering, zonder één steekje met de hand én zonder de naald te verzetten

Speciaal voor Miss Stik, die haar naald niet kan verzetten.

Een hele tijd geleden al kondigde ik aan dat er een nieuwe handleiding in de maak was voor het zetten van voering aan een blinde rits, met de machine. Niet iedereen bleek immers in staat de naald van de machine naar links en rechts te verplaatsen.

Vandaag dus (eindelijk) de ouderwetse manier.

We beginnen weer met een lijfje van een jurkje, gevoerd, de armsgaten en halsnaad gestikt, de zijnaden nog open voor de hanteerbaarheid. Aan de halsnaad laat je de eerste en de laatste 5 cm nog open.

1 - start

De voering wordt een beetje bijgeknipt: een centimetertje gaat er af over de lengte van de rits. Ik rond op het einde een beetje af, want onderaan moet nog dichtgestikt worden. Pas op, je mag een centimetertje hoger dan op de foto al beginnen afronden.

2 - voering bijknippen

De rits wordt ingezet met behulp van het blinde ritsvoetje (dit kan ik vooralsnog niet zonder).

3 - rits inzetten

Rits geplaatst, onderkant is nog open.

4 - rits ok

Hier begint het eigenlijke werk. Nu gaan we de voering aan de rits zetten. Trek een beetje aan de voering, want die komt korter en speld die vast aan de rits.

5 - voering aan rits

Stik vast met een gewoon ritsvoetje, zonder de naald te verzetten dus. Stik tot je voetje botst tegen het trekkertje van de rits.

6 - voering aan rits met gewoon ritsvoetje

Dit gat moet nog dicht.

7 - dit gat moet nog dicht

Hiervoor leg je de buitenstof en de voering plat op elkaar. De rits ligt nu ook terug in positie.

8 - gat dicht

Stikken, hoekjes bijknippen, omkeren en klaar.

9 - klaar

10 - buitenkant

Verschillende mensen wilden ook weten hoe het nu zit met de onderkant. Het onderste van de rits is de laatste horde. Met het gewone ritsvoetje sluit je de naad en je stikt tot zo dicht mogelijk tegen het stiksel waarmee de rist aan de stof vast zit. Daarna sluit je het onderste deel van de achternaad van de voering. Ik stik tot ongeveer anderhalve cm van waar het stiksel eindigt waarmee de voering aan de rits zit. Er blijft dus een gaatje open. Dat laat ik gewoon zo. Het stoppertje dat op de rits zit schuif ik nu terug een beetje naar boven.

11 - onderkant

Dat is het.

De vraag werd ook nog gesteld wat je doet als de rits langer is en doorloopt in het rokdeel. In dat geval hang ik eerst de rok aan het lijfje. Als het rokdeel ook gevoerd is, hang ik ook de voeringrok aan de voering van het lijfje en doe dan de rits zoals hierboven. Als alleen het lijfje gevoerd is en de rok niet, dan zorg je dat de onderrand van het lijfje eerst gezoomd is, of overlockt en dan zet je de voering aan de rits, dito voor een rok met beleg zonder voering.

Edit: Missy N. legt je hier dezelfde werkwijze uit met het beleg van de rok.

14.7.11

Gisteren nog in het museum

...vandaag op de schouw

Dit is geen wortel

Dit is geen wortel. 14 juli 2011. Zachte pastel op papier.

streepjeskat

Streepjeskat. 14 juli 2011. Zachte pastel op papier.

Gisteren ging ik met de oudste 3 kinderen naar het Magritte museum in Brussel. De oudste zoon vond de humor van Magritte best te pruimen. De oudste dochter vond het interessant dat een duif blauw is met witte wolkjes.
De jongste dochter vond er niet zoveel aan, donkere zalen, vreemde figuren, niet mogen rondrennen en uitbundig tateren, niet zo haar ding.

Vandaag regen en nieuwe pastelkrijtjes.

11.7.11

Dingen die je kunt doen met een appeltjeskleed aan

Op de trein zitten

IMG_0852

Je broer duwen op de fiets

IMG_0877

Je door je broer laten duwen op de fiets

IMG_0881

Op de computer spelen

IMG_0906

Kippen voederen en eieren roven

IMG_0975

Op de trampoline springen

IMG_0948

En aardbeien snijden (let op de nagellak in passende kleur :-))

IMG_0998

Stof: ByGraziela bij Vermiljoen.
Wikkelkleedje met overslag op de rug.

8.7.11

Opgepast: prinsessenalarm

Er was eens een meisje dat werd geboren tijdens de Gentse Feesten. Leuk, dacht iedereen, elk jaar een hele stad die samen met jou je verjaardag viert. Het meisje zelf dacht daar anders over. Wie wil er nu jarig zijn op een moment dat de helft van je vriendinnen in verre oorden vertoeft? Probeer zo maar eens je eigen feestje te organiseren... Deze verjaardag wordt dus elk jaar een beetje vroeger in de vakantie gevierd.

Wat de keuze van de thema's betreft, blijkt de dochter vreemd genoeg een echt meisje-meisje.

4 jaar: prinsessenfeest


5 jaar: elfjesfeest (op de foto met geschaafd gezicht van een val met het skateboard)


6 jaar: vlinderfeest



Dit jaar wordt ze 7. Op het programma stond een slaapfeestje. Dat werd een 'prinses op de erwt-feestje'. En zo komt het dus dat er vannacht 11 kinderen onder ons dak slapen. Nu ja, slapen...


Deze keer werden er geen kleren gefabriceerd, maar wel dit:

IMG_0782

7 'matrassen': 7 stoffen van anderhalve meter lang, in de lengte dichtgevouwen en gestikt, een opening gelaten om vulling in te steken. Als vulling gebruikte ik wattine. Veel volume geeft dat niet, dus ik kijk voor verder (speel)gebruik van de matrassen nog uit naar een mousse van een 2-tal cm dik die op het juiste formaat kan worden geknipt.

IMG_0764

De effen stoffen zijn linnen van 'de strek'. De streepjes viste ik een jaar of 2 geleden uit de mand met coupons bij Artevelde, waar ik nu ook de stipjes, sterretjes en wattine vandaan haalde.

Inspiratie vond ik in dit mooie boek.


Ik wou ook nog een lang prinsessenslaapkleed maken, met kant aan de boordjes en frullen aan de polsen en al, maar daarvoor ontbrak de tijd. Maar de prinses, die gaat gelukkig met haar tijd mee en slaapt vannacht dus gewoon in dit:

De wastest: Znok

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is de tricotkoorts echt helemaal toegeslagen in blogland. Nu ook de IJverige Wijven massaal ondergoed en t-shirts gaan fabriceren, kon deze post niet meer op zich laten wachten.

Tricot krimpt dames en heren, dat is geen nieuws. Vele tricots krimpen zelfs veeeel. Het is niet voor niets dat bvb. Michael Miller aanbeveelt tricot voor te wassen.

Ik kocht vorig jaar ergens op een stoffenspektakel een grote lap streepjestricot om 2 t-shirts voor meneer uit te maken. Ik rekende ruim en deed de stof in de was en de droogkast. Meten was toen nog niet aan de orde, maar de stof kromp minstens 20%. Twee t-shirts zaten er in elk geval niet meer in, dus ik maakte er 1. U kunt zich mijn gevloek vast wel voorstellen toen na de volgende wasbeurt bleek dat de stof nog eens was gekrompen.

Maar kijk nu: ik heb een stuk van Znok gewassen.

Znok na

Dat krimpt amper 3%, zowel in de breedte als in de lengte.

Znok volledige breedte voor en na

Voor de gelegenheid nog een extra testje. U kent vast de truuk met de rode sok in de witte was. Ik wou wel eens weten hoe hoog het risico op roze slips en sokken is als een stuk van deze duikbootjes verkeerd terecht komt. Ik waste dit stuk dus samen met een witte zakdoek.

En kijk nu (bis): mijn zakdoek is nog even wit.

kleurvaste znok

5.7.11

De wastest: byGraziela

Gebeurt er daar nog iets, hoor ik u denken? Wordt er daar nog genaaid? Of misschien een stofje gewassen? Op beide vragen kan ik bevestigend antwoorden.

Vorige week werd hier een jurkje gefabriceerd in deze stof. Het was te laat klaar voor de wedstrijd, maar ook nu kan ik er nog geen foto's van laten zien, want het model is inmiddels uit logeren. In afwachting alvast de resultaten van de wastest.

Voor het wassen:

byGraziela voor

Na het wassen: in de breedte geen verschil, in de lengte -3 mm, oftewel 3%. Het vierkantje staat ietsiepietsie scheef nu.

byGraziela na

Volledige breedte voor en na:

volledige breedte voor en na

Voor wie het kleurverschil mocht opvallen, maak je geen zorgen. Ik heb alleen wat teveel zitten prutsen met de instellingen van het fototoestel.