29.4.15

2 out 1 in: stavaza eind april

In februari nam ik me voor om een heel jaar lang mee te doen met '2 out 1 in'. Tijd voor een stand van zaken, lijkt me.

Laten we met het beste nieuws beginnen. Met enige trots kan ik immers melden dat ik sinds de start van het blogjaar (20 februari) nog geen enkele stof heb gekocht. De stand aan in-zijde staat dus op 0! Ik loop dus al even met grote bogen om stoffenwinkels heen (als ik er al eens in de buurt kom). Dat lijkt me de meest evidente manier om niet in de verleiding te komen. Ook webshops worden eenvoudigweg niet gefrequenteerd. Niets kopen is eigenlijk heel gemakkelijk zo.

Aan de uit-zijde is er nog niet zoveel stof verwerkt als ik had gehoopt op 2 maanden tijd, maar toch al wel wat. Op de blog passeerden al deze broek (1 stof uit), dit jurkje (1 stof uit), en dit vestje (2 stoffen uit). Dat maakt al een tussenstand van 4 verwerkte stoffen waarvan u het bewijsmateriaal te zien kreeg.

Niet alles wat ik maak komt uiteindelijk op de blog terecht, maar instagram geeft wel een beeld van wat daarbuiten nog aan naaiwerk gebeurt. De rest van het bewijsmateriaal is daar dus te vinden: deze broek (1 stof uit), deze broek (1 stof uit) en deze bermuda (waarvan u niet eens ziet dat het bermuda is, maar ik kan bevestigen dat het ding al even klaar is; 1 stof uit). Dat brengt de stand aan de uit-zijde op 7.

Stavaza #2out1in alleen maar out (7 stoffen tot nu toe), nog niks in 💪🙆

Hoera, ik mag al 3 nieuwe stoffen kopen! Tijd om aan een verlanglijstje te beginnen.

28.4.15

De paspelzak die een strikje werd

Joehoe! Vandaag ben ik op bezoek op de blog van Oliver + S. Ik leg er uit hoe je van een paspelzak een strikje maakt.

zakjes

De techniek paste ik toe in de Art Museum Trousers.

gras

Deze techniek probeerde ik voor het eerst uit in deze jurk. Voor deze tutorial paste ik mijn werkwijze nog wat aan zodat de stappen zoveel mogelijk overeenstemmen met de stappen van de originele welt pocket tutorial bij de Art Museum Vest + Trousers.

25 - zak strikje klaar

Ik werkte ook met de originele patroondelen om de instructie niet nodeloos complex te maken.

streepjes

Deze broek werd uitgevoerd in Nani Iro double gauze uit de stoffenvoorraad.

op het muurtje in de zon

Aan de enkels werd een elastiek in de zomen verwerkt, zoals de dochter zo graag heeft.

gras plukken

En dan nu aan de slag! Ik ben alvast benieuwd naar jullie versies van de zakjes.

26.4.15

KWC: de jurk voor de feesteling

Het leek wel alsof iedereen een lentefeest had gisteren. Wij hadden er 2: een nichtje en de eigen oudste zoon. In de voormiddag trokken we dus naar het UFO alwaar de zoon werd gevierd. Na de receptie sprongen we op onze fiets om op het jaagpad langs de mooie Schelde helemaal tot in Kalken te rijden voor het feest van ons nichtje.

De Schelde

Cadeaugewijs liet het nichtje haar oog vallen op een stofje uit mijn voorraad. Ze koos voor een jurk met een hartuitsnijding op de rug, op basis van deze die ik een jaar of 4 geleden maakte. Een maand of wat geleden besefte ik ineens dat ik nog heel veel te naaien had, wou ik tegen gisteren de kroost en wederhelft van een feestoutfit te voorzien. Deze deadline zoefde dan ook met een topsnelheid aan me voorbij. De jurk kreeg ik wel af. Na een hectische week waarin het werk meer dan 50 u van mijn tijd opeiste (tussen haakjes, ik werk 70%), kon ik er vrijdagavond aan beginnen.

Cadeautje in de maak

Als een volleerd deadliner kreeg ik de jurk tegen middernacht af, op de knoopjes na.

Morgenochtend nog knoopjes kiezen,  maar voor de rest klaar

Die werden gisterenochtend nog gekozen en bevestigd.

Ziezo

U zal het voorlopig met deze instagrammetjes moeten stellen, want nog voor het fototoestel het jurkje met het meisje kon vastleggen zat het onder de chocolade. Gelukkig is het in katoen :-).

14.4.15

Liberty vestje

vestje

Een dik half jaar terug maakte ik tijdens Project Run and Play een vestje in Liberty Queue For the Zoo en een glittersweaterstof. Ik was heel blij met het resultaat en ook jullie reacties waren enthousiast. Terwijl ik er nog aan bezig was wist ik al dat ik er nog eentje zou maken, voor de oudste zoon.

liberty melly

De stoffen en de rits hebben hier al die tijd op de tafel gelegen en zelfs het patroon lag al een hele tijd klaar. Vorige week kwam het er eindelijk van en ook nu ben ik opnieuw helemaal blij.

rug

De sweaterstof kocht ik vorige zomer bij Miss Matatabi. De gekleurde spikkeltjes passen perfect bij de print van de Liberty. Ik kan er blijven naar kijken, eigenlijk.

liberty en sweater

Voor dit exemplaar gebruikte ik geen Tana Lawn, maar Lantana. Deze stof bestaat uit 80% katoen en 20% wol. Als je goed kijkt zie je dat er een schuin weefpatroon zichtbaar is in de stof. Het is heel fijn, want hoewel deze stof wat dikker is dan de vertrouwde Tana Lawn is ze ook heel soepel. De print heet Melly en uit de zusterstof van deze hier maakte ik eerder al eens een hemd voor de zoon.

close-up

Zoals het vorige is ook dit vestje volledig omkeerbaar gemaakt.

binnenkant

Tijdens het maken van het vestje legde ik het proces vast op foto. Je mag dus nog een tuto van me verwachten. Is er naast de tuto ook interesse in een workshop?

5.4.15

Nog kapotte knieën

De experimenteeromstandigheden waren vandaag optimaal. In mijn handen had ik een jeans die tot op de draad versleten is en drie gaten telde. En de eigenaar van die jeans is op scoutskamp. Ideaal dus om bij het begin van de vakantie even rustig te gaan zitten en op te gaan in herstelwerkjes.

Ik begon met de knie met het grootste gat. Dit maakte ik dicht zoals bij die andere jeans, maar deze keer maakte ik de steekjes netjes in rijtjes. Ik koos voor braaf blauw garen en een braaf lapje met en wit en blauw motiefje.

#sashiko #boro #mending #denim

Dat ging vlot dus vond ik het meteen tijd voor een volgende stap en een nieuwe techniek. Een gat waar de achterzak was losgescheurd moest gestopt worden. Om de techniek een eerste keer uit te proberen had ik wel beter een gemakkelijker gat gekozen.

Dit is toch een ander paar mouwen.  Benieuwd of het lukt  #mending #denim

Als je een beetje googelt vind je heel wat tuto's waarin het stoppen van gaten wordt uitgelegd. Deze vind ik bijvoorbeeld een goede.

Uiteindelijk kwam het met het gat helemaal goed.

Het is aan het lukken 😊🙆 #mending #denim

Dezelfde techniek paste ik nog een keer toe voor het gat op de andere knie. Dat was een pak kleiner dan het gat op de eerste knie, maar toch wat aan de grote kant. Halverwege was ik het namelijk beu. Het duurde me te lang.

Met veel enthousiasme begonnen aan nog een gat. Maar nu ben ik het beu.  #mending #darning #denim

Een pauze en een ander kleurtje zorgden voor hernieuwde motivatie.

Gestopte knie

Zo ziet het eruit aan de binnenkant.

Binnenkant

Een Paasdag welbesteed, me dunkt.

Herstelde broek