2.12.12

Eerste hulp bij naaigevallen - de manchet

Lieve lezers, ik beloofde een manchet, dus u krijgt een manchet. Hieronder toon ik foto's van alle stapjes. Hopelijk is het voor u duidelijk.

eerste hulp bij naaigevallen - manchet

Als je weet hoe het moet, is alles eenvoudig, maar dit lijkt heel hard op de manier waarop een kraagstaander aan een hemd wordt bevestigd.

Vooraleer we beginnen: je hebt eerst een mouwsplitje geplaatst. Wanneer je hiermee klaar bent, zet je de voorziene plooitjes in de mouw vast met een stikseltje (ik doe dat op persvoetbreedte, 7,5 mm). Zo, hier zitten alvast geen speldjes in de weg. De manchetten komen pas later. Eerst nog de mouw inzetten, dichtmaken en naadjes afwerken.

voor alles - plooitje vaststikken

Wat hebben we nodig voor een mouw met een manchet?

0 -onafgewerkte mouw

Onafgewerkte mouwen...

1 - nodig

... en manchetdelen. De kant van de manchet die langs binnen komt (hier die met de mannetjes) krijgt een laagje vlieseline opgekleefd.

2 - voorbereiding manchet

Van de kant die langs buiten komt strijken we eerst een boordje van 1cm om (de naadwaarde). Hiervoor gaan we op dezelfde manier te werk zoals hier: eerst een hulpstikseltje op 1 cm van de rand en omstrijken op het hulpstiksel. Optie: als je zin hebt, kun je dat omgestreken boordje vaststikken, maar dat is helemaal niet noodzakelijk. Hier stikte ik het door op 7,5 cm (onderste van de foto's). Het hulpstiksel wordt na het strijken al meteen weer verwijderd.

3 - manchetdelen op elkaar spelden en rondom stikken

Leg de manchetdelen voor de buitenkant en de binnenkant op elkaar en speld vast. Zorg dat je dessin recht staat: de kant die is omgestreken is de bovenkant. Stik rondom, maar laat de kant met de omgestreken zoom open. Keer om en strijk plat.

4 - omkeren en platstrijken

5 - spelden aan de binnenkant

Speld je manchet vast aan de mouw. Begin aan de binnenkant van de mouw. De goede kant van de binnenkant van de manchet ligt dus op de binnenkant van de mouw. Stik de manchet aan de mouw. Ik herhaal: aan de binnenkant. (Ik benadruk dat niet alleen voor u, maar ook voor mezelf. De keren dat ik begon aan de verkeerde kant zijn ontelbaar.)

6 - stikselmanchet aan binnenkant vast

Om verwarring te vermijden met het optionele sierstiksel van daarnet, een pijl bij het stiksel waarmee de manchet aan de binnenkant van de mouw wordt gezet.

7 - keren naar goede kant en spelden

Vouw de manchet naar buiten en strijk de naadjes naar de binnenkant van de manchet.

8 - gespeld en klaar voor laatste stiksel

Speld de manchet vast, zodat het stiksel van zopas net onder het randje van de manchet komt.

9 - rondom rond doorgestikt

Stik rondom rond door. Bewonder je werk.

10 - binnenkant afgewerkte mancet

En zo ziet je afgewerkte mouw er aan de binnenkant uit.

Succes!

7 opmerkingen:

  1. ik maakte de fout door de naadwaardes bij te knippen waardoor het dan moeilijk hanteerbaar wordt, vooral aan de uiteinden als je gedraaid hebt. En ik had ook niet perfect nagemeten dat de manchet even breed was als de mouw en zelfs 1 mm verschil zorgt ervoor dat het niet zo mooi afgewerkt is.
    Dank je wel voor je uitleg

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dikke merci voor deze mooie uitleg. Dit is dit jaar de 'verplichte' oefening in de naailes, maar niemand die zin heeft om zomaar een oefening te doen! Dus binnekort maak ik een hemd!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor de mooie uitleg! Ik leerde eerder al technieken van jou (waarbij de blinde rits in een gevoerd kleedje zéér regelmatig terugkomt), en ben blij dat ik er weer eentje aan de lijst kan toevoegen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Geweldig dit soort info. Super dankje!

    BeantwoordenVerwijderen