11.2.13

TWEE

De verjaardag van dit blogje is 3 dagen geleden stilletjes gepasseerd. Maar nu het vakantie is, vond ik toch wat tijd om - net als vorig jaar - wat foto's te sorteren en een collage te maken van wat ik het voorbije jaar maakte.

februari 2012 - februari 2013

Mij valt op dat ik blijkbaar meer broeken maak dan ik denk, maar ook stel ik vast dat ik heel weinig rokken maak. Kleedjes en hemdjes blijven mijn favorieten om te maken. Het voorbije jaar maakte ik 3 jassen, en eigenlijk zouden dat er wel wat meer moeten zijn. Vorig jaar nam ik me voor om meer voor mezelf te naaien en ik moet tot mijn scha en schande bekennen dat hiervan niets in huis is gekomen, op een paar vinktassen na (waarvan slechts 1 geblogd). Ik hoop hier snel verandering in te brengen en heb er een goed oog op, want in de patroontekenles zijn we op onze eigen maten bezig.

Verder vind ik al een tijdje dat mijn blog nogal onpersoonlijk is en inhoud mist. Ik voel hoegenaamd niet de behoefte om mijn wel en wee op het net te zwieren, maar probeer jouw blog maar eens persoonlijker te maken, zonder veel over jezelf te lossen... Laat me dus even vertellen wat mij behalve naaien en mijn gezin het meeste bezighoudt. Tot ik 2 jaar geleden les begon te geven, werkte ik voor een kinderrechten-NGO. Dagelijks boog ik me over de problematiek van kinderrechtenschendingen, hield ik me bezig met zoeken naar manieren om de maatschappelijke positie van kinderen te versterken en het respect voor hun rechten te vergroten. Ook vandaag is respect voor kinderen en hun rechten de rode draad in mijn professionele leven.

Je begrijpt dat deze wereld en die van de naaiblogs heel ver uit elkaar liggen, maar toch zijn er een paar raakpunten en die wil ik graag met jullie onderzoeken. Waar ik me zorgen over maak is ten eerste de kwestie kinderarbeid in de textielindustrie, niet alleen in de confectie, maar ook in de katoenpluk. Daarnaast heb ik vragen over de ecologische impact van de productie van textiel, en dus ook over de gevolgen hiervan voor de komende generaties.

Laten we dit stapje voor stapje aanpakken en niet onmiddellijk conclusies trekken. We beginnen met het stellen van vragen. Hier zijn er al een aantal in willekeurige volgorde:

  • (Hoe kom je te weten) welke kleren door kinderen zijn gemaakt?
  • (Hoe kom je te weten) welk katoen door kinderen is geplukt?
  • Wat is een eerlijke prijs voor kleren?
  • Wat is de ecologische impact katoen - wol - viscose - nylon - polyester - ...?
  • Wat is de ecologische impact van ecologisch katoen?
  • Welke ecolabels zijn betrouwbaar?
  • ...

Heb je zelf ook vragen, stel ze dan in de comments. Zo vul ik het lijstje aan en probeer ik een gestructureerd overzicht te maken vooraleer we op zoek gaan naar de antwoorden.

Ik trek nog niet meteen conclusies, maar wil wel al een paar dingen doen. Hoewel ik veel bewondering heb voor het initiatief van Zsazsa en in navolging daarvan, van Tante Hilde om een jaar lang geen kleren te kopen voor zichzelf, ben ik daar zelf nog niet aan toe. Ik beschouw mezelf nu al als een vrij bewuste consument (en ik heb zo'n moeilijke maten, dat het sowieso een hele opgave is om iets te vinden dat past). Kapotte kledij wordt hersteld en er wordt zelden iets weggegooid. Wat ik extra ga doen dit jaar is niet echt spectaculair, maar gaat alvast een stapje verder dan wat ik tot nu toe al deed, nl. veel zelf maken.

  • Ik koop het komende jaar voor de meisjes geen rokjes en geen kleedjes.
  • Ik koop voor de jongens geen hemden.
  • Ik maak dit jaar voor elk van mijn kinderen een jas (zomer of winter, naar behoefte). 
  • Ik maak broeken (lange en korte) voor alle 4 de kinderen, maar het is niet realistisch die allemaal zelf te willen maken. 
  • Wat ik dus wel blijf kopen zijn t-shirts, breigoed, ondergoed en jeans, maar ik ga een kasboek bijhouden van wat er het komende jaar aan kleren wordt uitgegeven en ik noteer ook waar ik die koop. En over die jeans meteen ook een vraagje waar ik wel snel een antwoord op zou willen: welke jeans voor kinderen zijn OK?
  • Wat te goedkoop is om eerlijk te zijn, wordt niet gekocht. 
  • Ik sta mezelf toe om stof te kopen (voor de jassen en de broeken zal ik wel moeten), maar mijn stoffenkast mag volgend jaar niet voller zitten dan vandaag.

Bij dat laatste ook het fotografisch bewijsmateriaal, stand van zaken 11 februari 2013. Ik heb niets opgeruimd voor de foto, gewoon de kast open en klik. Er liggen nog 4 stukken stof op mijn kniptafel en ik heb nog een kastje, met stukken fleece en een voorraadje wattine, maar daar kan sowieso niets meer bij.

fotografisch bewijsmateriaal

Voilà, en start!

Nog een prettige dag verder. En voor wie vakantie heeft: geniet ervan!

32 opmerkingen:

  1. Ik ben redelijk nieuw in blogland en mijn bewondering voor jou is nu al eindeloos groot!!!
    Jij werkt echt ontzettend secuur, iedere print komt perfect tot z'n recht......chapeau!
    Wat maakte je het voorbije jaar wondermooie creaties....veel mooier dan hetgeen in de winkels te koop is en wat een heerlijke stoffenkast heb jij!
    En....je mag dan misschien geen stof meer bijkopen......je mag ze misschien wel winnen?!
    ....bij mij loopt momenteel een give-away ( van 30 Jan. Tot 15 feb.)...en ik geef enkele mooie stofjes weg, interesse?
    :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Indrukwekkend! Ook de vragen die je stelt, vind ik zeer interessant. Ik blijf hier zeker goed volgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Amai wat een mooie collectie maaksels heb je op die tijd bijeen gesprokkeld! Ik vind je werkjes echt fantastisch mooi, netjes afgewerkt, doorlopende prints... Ik ben jaloers! Ook op die mooie stoffenkast! Mijn verloofde vind al dat ik te veel stofjes koop en dan is dat nog niets vergeleken met wat jij hebt liggen! Ik lees met veel plezier je blog en hoop dat nog lang te mogen doen! Op naar de volgende verjaardag :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het alleen erg jammer dat het patroon voor de antoinette niet meer beschikbaar is! Ben zo verliefd op dat jurkje maar was helemaal nog niet aanwezig in blogland of naailand toen het beschikbaar was!

      Verwijderen
  4. Dit zijn vragen die ik me ook al een tijdje stel.
    Ik probeer telkens alsd ik iets nieuws voor mezelf koop, iets uit mijn kast weg te geven (geen rommel);
    Als we de documentaires over jeans en dan vooral gebleekte mogen geloven, zijn dat zeer ongezonde kledingstukken, ongezond voor de makers.
    Ik vind trouwens ook dat wat te goedkoop is om eerlijk te zijn, over het algemeen ook van slechte kwaliteit is. In de mate van het mogelijke afblijven dus.

    Het is helemaal niet slecht dat je geen persoonlijke detail kwijt wilt op het net. Je weet toch nooit waar dat allemaal belandt! Voor mij is je eerlijkheid al hartverwarmend genoeg + je mooi afgewerkte stukken. Houden zo!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In je overzicht wordt wel heel duidelijk dat jij een talent 'pur sang' bent, alles is zo perfect!
    Ik werk regelmatig met kringloopstofjes, ik heb daar een goed gevoel bij: iets maken dat je mooi vindt uit een materie waar een ander niks meer in zag. Toch vraag ik me af of het tientallen jaren geleden allemaal zo gezond was, soms geven de stoffen vreemde geuren af bij het strijken. Iemand zei me dat er vroeger (20, 30 jaar terug) meer ongezonde stoffen werden gebruikt dan nu ...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gelukkige verjaardag, spiegelstiksels! Je vragen vind ik heel interessant. Het is vaak zo moeilijk om iets te weten te komen over de omstandigheden waarin stoffen gemaakt zijn. Biologische merken kopen zoals Birch en Monaluna is wel een oplossing denk ik, maar dan boet je wel eens in qua kwaliteit (zeker Monaluna is verschrikkelijk kleuronvast).

    En wat een prachtige stoffencollectie! Ik zie daar heel wat Nani Iro en Echino klaarliggen precies... Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. hey nele, gelukkig blog-verjaardag in ieder geval! idd een heel interessant ondewerp dat je daar aankaart. ik wil er alleen bij vermelden dat wat duur is of een redelijke prijs lijkt, daarom niet noodzakelijk eerlijk en/ of ecologisch gemaakt is...hoe moet je daar het kaf van het koren scheiden. en hoe graag ik ook voor alles een eerlijke prijs zou betalen, soms is dat financieel niet haalbaar, ook voor mensen die het allemaal wat moeilijker hebben op dat vlak. wat ik wel doe, is proberen zo veel mogelijk zelf te maken en enkel nog te kopen wat echt nodig is en de impulsaankomen of de zomaar-aankopen te vermijden, en dat geldt ook voor stof kopen, want mijn kast puilt ook uit ondertussen
    en in mijn naaikamer heb ik drie manden vol staan met kleren die niet meer gedragen worden of niet meer kunnen gedragen worden en daar dan nog iets bruikbaars uit maken.
    ik kijk al uit naar de antwoorden op je vragenlijst :-)

    mooie stoffencollectie en jaaroverzicht trouwens

    BeantwoordenVerwijderen
  8. wat een prachtige kleren heb je gemaakt! Enja zelfgemaakt heeft veel meer waarde. In de winkels zijn de goedkope kleren eenheidsworst en de kwaliteit laat vaak te wensen over. En waar en door wie ze gemaakt zijn kom je niet te weten. Zelfs de hele dure zijn misschien door kinderen gestikt. Maar niet iedereen is in de mogelijkheid om zelf te naaien of te breien. Drukke job, lang pendelen ....
    En je hoeft niet persoonlijk te worden. Dat is veel te delicaat. We willen wel je mooie spullen verder blijven zien! Hup naar het volgend jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Happy Birth(blog)day, Nele! Ook al is het dan enkele dagen later...
    De vragen die je stelt houden me al een tijd lang bezig. Ik krijg ze nauwelijks beantwoord. De haalbaarheid van een "eerlijke" prijs, puur financieel dan, is ook een aparte kwestie. De crisis is in vele gezinnen heel voelbaar, ik hoor op school vaak schrijnende verhalen van kinderen. Ik voel wel dat sinds ik terug zelf naai, ik minder koop. Maar niet iedereen heeft genoeg tijd om te naaien natuurlijk. Ik werk zelf deeltijds en dan nog schiet er niet altijd voldoende tijd over...
    In elk geval volg ik je blog op de voet, en niet alleen vanwege de fijne naaisels (die ik toch nooit kan evenaren, wat een perfectie!) maar nu ook om al deze vragen beantwoord te zien.
    Ook vakantie? Geniet er dan van!!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Interessant ! Opletten om ecologisch verantwoorder te leven doen we al een hele tijd ... en sinds het naaien wordt hier merkelijk veel minder kledij gekocht ... maar de herkomst van al die stoffen, niet altijd zo simpel.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Maar gezien ook jouw terechte vragen, is het maar de vraag of zelf maken "beter" is dan kopen... Feitelijk weet je de oorsprong en productie van de stoffen dus niet... :(

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik weet dat ik niet altijd wereldvriendelijk (kan) kopen. Ik probeer dus al wereldvriendelijk te wassen en vlekken te verwijderen... Misschien is dat nog een mooie aanvulling voor het lijstje. ;-) Maar ik ben verder wel zeer benieuwd om mijn links en rechts bijeengeschraapte kennis te testen aan jouw wetenschap!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat een geweldige dingen heb je gemaakt. Ik heb heel veel aan de tips/uitleg die je geeft.
    Wat een goed voornemen heb je om veel dingen zelf te gaan maken. Zou ik ook heel graag willen maar het ontbreekt me aan tijd helaas.
    En die kast...ik ben er verliefd op, wat een mooie stofjes en wat netjes zo...

    BeantwoordenVerwijderen
  14. I have tried many times to use up all my fabric before I buy more but I can't seem to do it! I love seeing all your projects!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Dit herinnert me aan het vervolg op mijn blogpost over biologische stoffen dat al maanden in de pijplijn zit ;-) Maar tijd vinden is niet altijd simpel ;-)
    Hoe dan ook: veel succes op je zoektocht naar antwoorden!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik volg mee met je vragen en antwoorden!!! En zoveel mooie dingen gemaakt afgelopen jaar! Ik zou ook eens een fotocollage moeten maken van wat ik afgelopen jaar heb gemaakt, oja, ik ga me daar deze week mee bezig houden!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Respect en bewondering!
    Ben met je (jullie) mee aan het doen, zo veel mogelijk eigen kinderkleertjes (dankzij jou en mamasha waagde ik me onlangs aan hemdjes en o zo leuk, dat ik me daar niet eerder aan waagde ...)
    Blijf je ook volgen ...
    grts ann

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. oh ja, wat ik nog wilde vragen, weet jij per toeval of ik nog ergens aan het parkietenstofje kan geraken, ook fan van liberty!

      Verwijderen
    2. Die parkietjes weet ik verder ook niet meer te vinden. Ik vond ze bij Stragier, maar nu zijn ze daar ook op.

      Verwijderen
  18. Dit ga ik zeker volgen! Ik ben nieuw in blog- en naailand, maar doe mijn best om ten minste voor de zoon veel zelf te aken (als ik de tijd vind...). Wat te goedkoop is, wordt niet gekocht; daar ga ik volledig mee akkoord. Ook op jeans en "bewerkingen" allerhande ben ik strenger geworden voor mezelf na al die documentaires. Alle beetjes helpen, toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hallo,

    ik zou heel graag een workshop komen volgen. Weet jij al wanneer de volgende georganiseerd wordt? Ik maak graag zo'n hemd voor mijn man voor vaderdag!

    bedankt!
    Sarah

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Sarah, ik heb net een pagina gemaakt met workshopinfo. Zie bovenaan de blog, net onder de titel.

      Verwijderen
  20. Na het zien van een Vranckx reportage heb ik me voorgenomen geen kledij meer te kopen uit landen waar mensen in vreselijke omstandigheden moeten werken. Maar dat blijkt niet simpel, in de meeste kledij staat niet eens waar ze gemaakt is, in schoenen al helemaaaaal niet. Momenteel probeer ik van zoveel mogelijk merken te weten te komen (via internet) hoe en waar ze gemaakt zijn. Ook al geen eenvoudige opdracht, ik heb dus dit jaar nog maar heel weinig kledij gekocht! Van stoffen te weten komen waar ze gemaakt zijn is me tot nu toe nog totaal niet gelukt, ik volg je blog dus zeker verder en sta helemaal achter dit onderwerp!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. proficiat, ik kijk altijd uit naar een nieuwe post van u en ik heb al veel aan je uitleg gehad

    Clementine

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Zulks interessant nieuws zit er hier in de pijplijn! Ik volg met plezier mee naar de antwoorden op jouw vragen. En verder: hip hip hoera voor twee jaar Spiegelstiksels! Ik heb hier nog nooit iets van inhoud gemist, maar misschien verblinden uw creaties gewoon zodanig dat daar geen ruimte voor is :)

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ah, ik ben benieuwd! Dit is voor mezelf al het 2e jaar dat ik geen nieuwe kleding koop en ik ga proberen om dat voor de kinders dit jaar ook te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. goeie vragen, mooie kast en mooie kleren

    BeantwoordenVerwijderen
  25. zoveel schoon gerief bij elkaar. Maar vooral ook leuk om lezen dat er nog mensen zijn die de combinatie "echt" werk versus "blogwereld" soms wat schizofreen vinden. Zeer benieuwd naar de antwoorden die je bij elkaar krijgt!

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Mooi blog, blij dat ik dit even ontdek!

    BeantwoordenVerwijderen
  27. razend interessant. maar misschien dat je je moet afvragen; welke merken zijn sowieso niet door kinderen gemaakt? dan ben je al sowieso zeker, en steun je al die bedrijfjes die bewust kiezen om low-as-possible-impact te gaan en gaat er een nieuwe wereld voor je open. en als iedereen steun geeft aan die kleine bedrijfjes, volgen andere en grotere ook. maar stofkeuze in ecologisch katoen is idd beperkt. (je hebt ook Cloud9 en hier en daar ook wat tricot-stofjes van ecologisch katoen)
    en er is meer dan ecologisch katoen, nl hennep, bamboe, lyocell (waarvan bv merknaam tencel). ook interessant, en zeker voor ervaren naaisters (wat ik niet ben) goed om die materialen uit te testen.
    ikzelf ben beginnende naaister en mijn eerste broekjes maak ik van kledij van onszelf dat we niet meer dragen, dus recyclage. maar ik heb hier wel al een hoop stofje (eco en niet eco) om verder mee te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Wat een mooi overzicht. Proficiat, alsnog!

    BeantwoordenVerwijderen