27.3.13

Gewoonweg Absurd Systeem

Lieve mensen, ik zet even mijn naaisterhoedje af om mijn petje van bezorgde burger op te zetten en maak hierbij handig gebruik van het forum dat mijn blogje biedt. We zitten namelijk met een probleem, eentje waar ik me serieus zorgen over maak. En ik denk dat jullie het me wel zullen vergeven dat hier vanavond geen nieuw hemd, zwierig kleedje of interessant naaitechniekje wordt gepost, want het is een probleem dat jullie allemaal aangaat.

Men (zijnde de heren en mevrouwen verkozenen) was vandaag in het parlement namelijk bezig met het aanpassen van een systeem dat zijn doel compleet voorbijschiet, dat discriminerend werkt, dat intolerantie beloont, dat ondoorzichtig is en onzekerheid creëert. Prima, zou je denken, ware het niet dat de verkozenen er nog een schepje bovenop willen doen...

Waarover gaat het? Over de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS). Ongetwijfeld heb je er al van gehoord. Zo werd in Leuven een jongere beboet omdat hij spuwde op de openbare weg. Er was het broodjes-op-de-kerktrappen-incident in Mechelen. Er was de dreiging om jongeren te beboeten voor het gooien van sneeuwballen. En dan waren er nog tal van situaties die de media niet haalden.

Wat is het probleem? Op zich was het systeem van de GAS goed bedoeld en er zijn zeker gemeenten waar het systeem efficiënt werkt zoals het zou moeten werken, maar de balans is serieus aan het doorslaan. Om te beginnen is er ongelijkheid en onzekerheid. De term 'overlast', waar het hier om draait, is niet omschreven. Dat is ook niet gemakkelijk, want wat is nu 'overlast'? Voor jou is dat misschien iets anders dan voor mij. En voor jou en voor jou en voor jou nog iets anders. Zo vult ook elke gemeente zelf in wat ze als 'overlast' beschouwt. Met als gevolg dat je verdomd goed moet op de hoogte zijn van het doen en laten op de plaats waar je je bevindt.

Laten we een quizje doen. En wanneer je niet alle antwoorden juist hebt, kun je maar beter reglementen beginnen lezen van alle gemeenten in Vlaanderen waar je toevallig of minder toevallig, af en toe of vaak, vertoeft. Ik geef het verbod, jullie raden de plaats waar het verbod geldt.

  • Het is verboden tijdens carnavalsoptochten opgeraapte confetti te gooien.
  • Het is verboden om op 1 en 2 november grafzerken schoon te maken.
  • Op een andere plaats is het dan weer verboden om op het kerkhof mortel te maken, tenzij in een emmer.
  • Het is verboden personen te doen schrikken.
  • Het is verboden tapijten uit te kloppen op de openbare weg.
  • Het uitleggen van dromen is verboden.


Kom je nog bij? De juiste antwoorden ga ik je niet geven, maar mag je zelf zoeken in PIDMAG. En terwijl je de anekdotes zoekt, lees je best ineens het hele tijdschrift.

Een ander probleem, een beetje technischer ook en een pak minder hilarisch, is dat er belangenvermenging is. Gemeenten gaan eerst zelf bepalen wat ze strafbaar stellen en mogen dan ook beslissen welke sancties ze opleggen. Meer en meer categorieën personen mogen ook de overlast vaststellen. Het principe van de scheiding der machten is je vast bekend en men heeft je wellicht ooit verteld dat dit belangrijk is in een democratie. In dit geval is het dus niet van toepassing.

Er zijn nog wel meer problemen en argumenten; ik ga ze niet allemaal bespreken. Je kan bvb. hier verder lezen, of hier.

Wat me nog het meeste boos en ongerust maakt is het onderwerp van de hervorming. De sancties kunnen vandaag opgelegd worden aan minderjarigen vanaf 16 jaar. Dit alleen al is een probleem en de internationale gemeenschap heeft hierover al zijn (haar?) bezorgdheid t.a.v. ons land laten blijken. Wat men nu wil doen is de leeftijd waarop de GAS van toepassing is, verlagen naar 14 jaar. Jongeren (ook zij die jonger zijn dan 16) werden al eerder danig door het systeem geviseerd maar vanaf nu dus nog meer. De jongeren zelf hebben er helemaal niets aan te zeggen, want vandaag werd bovendien geweigerd om hun vertegenwoordigers op een hoorzitting uit te nodigen. 'No taxation without representation' is een principe dat zo oud is als de straat, maar blijkbaar toch niet opgaat wanneer het over minderjarigen gaat.

De onverdraagzaamheid groeit ten aanzien van wat kinderen en jongeren doen, ten aanzien van wat ze willen en voelen en waarvan ze dromen, ten aanzien van wie ze zijn. Jouw en mijn kinderen worden argwanend bekeken wanneer ze zich in meervoud in de publieke ruimte bevinden, wanneer ze een hoodie aanhebben die niet van het (in blogland zo talrijk aanwezige) kleurrijke soort is, wanneer ze in shoppingcentra en winkels rondhangen, wanneer ze de weg willen vragen of koekjes voor de scouts verkopen. Jouw en mijn kinderen worden (gelukkig) ook geholpen, vertrouwd, begeleid, met open armen en chocomelk ontvangen, aangemoedigd, geprikkeld, gehoord... door mensen zoals jij en ik die niet in de val van de verzuring willen trappen. Wie tot het einde gelezen heeft, wordt hierbij warm opgeroepen om vooral dat laatste te doen. Maar dat had je al begrepen.


Actievoerders van de Ambrassade, Scouts en Gidsen Vlaanderen, Chirojeugd Vlaanderen, Formaat jeugdhuiswerk Vlaanderen vzw, Kazou Vzw, de Gezinsbond en tal van andere organisaties trokken vandaag naar de Commissie voor Binnenlandse Zaken en zetten er hun ‘GAS’-maskers op, waarop ze snel uit de zaal werden verwijderd. Gelukkig kregen ze geen GAS-boete.

16 opmerkingen:

  1. yes! goeie post en ik ben het helemaal met je eens ! ( al vind ik het voor 1 keertje wel een goei dat de winter net zo'n gasboete kreeg voor het wildplakken van verkiezingsaffiches ;) Voor 1 keertje dan ! )

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel goede post... Ik voel me al lang niet lekker bij de manier waarop jongeren steeds vaker scheef bekeken worden, en ben er van overtuigd dat dit soort sancties op lange termijn het tegenovergestelde effect zullen hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gasboetes : NEEN !
    Respect voor de jeugd : JA ! En dat GRAAG wederzijds ; want ik ben 60 + .

    Toch terzijde :dat spuwen op de weg : daar heb ik toch moeite mee . En het is mij al om het even wie of waar dat men dat doet....maar ik vind het intens vies.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Helemaal mee akkoord. En ik begrijp bovendien niet dat de verontwaardiging in ons land niet groter is.
    Het straffe is dat dit GAS-beleid helemaal in tegenspraak is met het feit dat we in België geen jeugdsanctierecht hebben, maar wel een jeugdbeschermingsrecht. De kortzichtige gemeentepolitiek heeft zijn slag thuisgehaald : toch een jeugdsanctierecht, waar pure willekeur realiteit zal worden. (Mevrouw Milquet wilde dit systeem eerder vanaf 12 jaar !)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. waar kunnen we de petitie tegen de gas boetes tekenen dan?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooie post. Ik denk wel dat het tolerantieprobleem niet alleen geldt bij volwassenen ten opzichte van jongeren, maar ook bij jongeren ten opzichte van jongeren. Er ontstaat stilletjes aan een algemene cultuur (of dat merk ik toch in deze Antwerpse stad) waarbij iedereen gewoon zo luid mogelijk roept, zonder rekening te houden met anderen. Ik vind niet dat jongeren zomaar voor het kleinste incident een sanctie moeten krijgen, maar vind wel dat iedereen een klein beetje rekening met elkaar zou kunnen houden. Dan heb ik het over basis hoffelijkheid en beleefdheid (bijvoorbeeld: mensen laten zitten die moeilijk te been zijn, geen luide muziek afspelen met je telefoon in de tram, niet overlopen als het rood is...) Misschien ben ik ouderwets daarin, ondanks mijn jonge leeftijd, maar een beetje manieren en respect is nooit een slecht idee.
    Boetes vind ik geen goed idee, want uiteindelijk zijn het toch de ouders die ervoor opdraaien. Mijn ouders wisten niet altijd wat ik aan het doen was, dus deze ouders ook niet. Je kan ze hier niet altijd verantwoordelijk voor houden, al schijnt dat wel de invalshoek te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ewel, ik vergeef het je dat er vanavond geen nieuw hemd, zwierig kleedje of interessant naaitechniekje wordt gepost. Ik ben blij dat je de moeite genomen hebt dit hier te posten en de mensen warm te maken voor wat meer verdraagzaamheid. Ik ben vóór warme chocomelk, open armen en respect naar jongeren toe! Ik ben het ook wel met de reactie van "eennieuwejurk" hierboven eens: er moet wederzijds respect, beleefdheid en hoffelijkheid zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hear hear! Heel goed gezegd, alles gezegd!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Goeie post! We hadden het er vandaag aan tafel nog over... Want reken maar dat onze nieuwe burgemeester hier in Antwerpen lustig gebruik zal maken van de nieuwe regels om de bewegingsvrijheid van kinderen en jongeren (en alle anderen die niet altijd netjes in de pas lopen) duchtig in te perken. (tenzij ze natuurlijk tot een extreem rechtse organisatie behoren en een betoging willen houden tegen de deelname van PvdA in het districtsbestuur...)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Goeie post! Ook ik ben het helemaal met je eens, al kan ik het nooit zo goed verwoord krijgen...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. En jullie doen in Belgie niet aan 1 april grappen??

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Helemaal gelijk! Ik begrijp het initiële doel van de GAS-boetes ook eigenlijk niet zo goed, zeker gezien de vage term 'overlast' ...

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Helemaal mee eens! Mijn mond viel ook open toen ik las dat ze de leeftijd gingen verlagen en dat er niet eens mogelijkheid was om inspraak te krijgen voor diegenen die de belangen van jongeren verdedigen. Ik ken verder niet genoeg achtergrond, maar heb me al vaak vragen gesteld bij al wat ik hoorde over dit systeem. hopelijk kan het 'gezond verstand' op termijn toch zegevieren...

    BeantwoordenVerwijderen