21.2.15

VIER

Twee weken geleden was dit blogje jarig: 4 jaar al!

Net als bij de vorige verjaardagen maakte ik een collage van projectjes die hier passeerden tussen februari 2014 en februari 2015.

4de blogjaar

Een verjaardag is ook een goed moment om even terug te blikken op het voorbije jaar en de voornemens die toen werden gemaakt.

Hier de voornemens van vorig jaar:

 • meer t-shirts maken, wat dat is wat meest wordt gekocht voor de kinderen
 • een inhaalbeweging in de broekenmakerij
 • volhouden op het jassenfront
 • opnieuw geen rokjes en kleedjes kopen
 • opnieuw geen hemdjes kopen opnieuw
 • bijhouden wat wordt gekocht

De aankoop van t-shirts werd grondig beperkt: vorig jaar nog 31, dit jaar 20. Wat het zelf maken betreft deed ik een klein 'efforke': 5 stuks kwamen van onder de machine. Geen enorme prestatie, maar aangezien tricot mijn ding niet is, vind ik toch dat ik flink ben geweest.
Wat de broeken betreft zou ik toch wat beter mijn best moeten doen. Van de 5 stuks die het voorbije jaar werden geproduceerd, waren er 4 voor de oudste dochter (2 daarvan eigenlijk jumpsuits). Zij was ook degene die de meeste jassen kreeg: 3 (een winterjas, een zomerjas en een neplederen tussenseizoensjas)! De jongste dochter kreeg de andere 2 (een zomerjas en een cape).
Geen rokjes, kleedjes of hemdjes kopen was wederom geen enkel probleem het voorbije jaar. Alles netjes bijhouden wat werd gekocht was een wat moeilijkere opdracht. Vorig jaar stond alles netjes in een excelbestandje. Dit jaar ligt er een stapeltje bonnetjes en labeltjes naast de computer. Dit jaar krijg je van mij dus geen overzicht van het geheel. De t-shirts zijn alles wat ik heb geteld.

Voor het komende jaar 2 grote werkpunten:

 • meer naaien voor de jongens
 • stashbusten

Meer naaien voor de jongens: het spreekt een beetje voor zich als je naar de collage kijkt, hé. De labels in de rechterkolom tonen het ook. Ik naai blijkbaar dubbel zoveel voor de meisjes als voor de jongens. Nu zelfs de broeken vaker voor de meisjes zijn dan voor de jongens, is het tijd om het tij te keren.

En dat stashbusten... Tja. Omdat de stoffenvoorraad echt de pan uit aan het swingen is heb ik besloten het komende jaar meer te naaien met de voorraad die ik heb én me in te houden bij het bewonderen van nieuwe collecties. Om dat projectje concreet te maken, laat ik me inspireren door het stashbustingproject van vorig jaar bij A Bouquet of Buttons. Mijn doelstelling wordt 2 out, 1 in (Lelie zelf ging voor 3 out, 1 in, maar ik dacht 'laten we realistisch blijven'). De regels lees je bij Lelie. Ik zoek nog een goede, praktische manier om de stand bij te houden. Ideetjes (aparte pagina, instagramtag, flickrset...?) hiervoor zijn welkom in de comments. Iemand zin om mee te doen, overigens?

28 opmerkingen:

 1. Een prachtcollectie wederom!
  En ja, keimoeilijk, dat stashbusten. Ik ben op zoek naar HET stofje voor een feestkleedje, verdict: in mijn lange zoektocht kocht ik meerdere lappen voor andere doeleinden ;-) Gevaarlijk hé, in de omgeving van stofjes komen!
  Benieuwd naar je nieuwe creaties in je vijfde blogjaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik probeerde afgelopen jaar ook aan de stoffenvoorraad te werken. Mijn regel: ik koop geen nieuwe stofjes, tenzij ze gebruikt worden in combinatie met iets dat in de kast ligt. En er is één grote uitzondering: de uitverkoop van Strass.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een fijne verjaardag! Geniet ervan en heel veel inspiratie!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goh, ik probeer geregeld het 1 out 1 in principe, maar ik hou het nooit vol. Misschien lukt het nu wel, als ik weet dat anderen ook zo hard hun best doen ;-) Ik dacht eigenlijk aan een pinterest-bord waarop je eerst je voorraad inventariseert (+ de afmetingen van de lappen in de comments en eventueel wat je ervan wil maken) en vervolgens pins weghaalt en aanvult volgens de werken vorderen (resultaten op een ander pinbord). Je ziet meteen het aantal pins op jet bord (= het aantal stukken stof).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Amai, dat lijkt me een heel mooi overzicht, maar ook heel ambitieus. Die hele inventarisatie schrikt me af. Ik denk dat ik beter een systeem kies waar ik meteen mee kan beginnen.

   Verwijderen
 5. Gefeliciteerd met je blogverjaardag! Ik doe ook een serieuze poging om te de-stashen. Ik probeer zelfs niks te kopen, alleen als het echt iets heel anders is dan wat ik heb liggen... Ik heb op mijn blog een teller staan met sinds ik voor het laatst stof kocht, begin februari ging het na twee manden "mis" dus die teller is weer erg laag. Mocht je een goed systeem vinden doe ik graag mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. doe maar lekker voort ... jouw blog is echt een inspiratiebron ....proficiat!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Proficiat, Nele! Hier is het vooral de voorraad aan kleinere lapjes (overschotjes) die op mijn zenuwen werkt. Mij helpt het om de stoffen die ik in het komend seizoen wil verwerken effectief op een stapel in het zicht te leggen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoera voor de vier! Deze (eerst anonieme) lezer van het eerste uur droomt van nog vele jaren!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Khadetjes meldt gewoon in elke blog post wat de stand is. Misschien eenvoudig met een geeltje op de pc bijhouden? Maar ja, dat vergt wel discipline natuurlijk. Ik probeer gewoon veeeel te naaien... in de hoop dat die stapels dan verdwijnen...

  Maareh, gefeliciteerd! Ga zo door, ik lees graag mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Na een jaar (grandioos falen in) stashbusten kan ik je het volgende vertellen; gewoon mijden als de pest werkt voor mij het beste (geen virtuele of bakstenen winkel binnenstappen). Ik had allerlei systemen om het bij te houden -werkt allemaal niet wegens te tijdopslorpend- maar nu zet ik idd onderaan iedere post een tellertje... En mag ik alleen maar stof kopen die ik onmiddellijk kan verwerken (= binnen de twee weken).

   Verwijderen
 10. Gefeliciteerd met de blog en de goede voornemens.... Verleid worden door mooie stofjes, erg herkenbaar en heb mezelf ook gezegd eerst kijken in de voorraad vooraleer iets nieuws te kopen... Maar er komen zulke mooie stofjes uit... *zucht* .... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Proficiat met je jarige blog!En zelf vind ik voor jongens naaien ook moeilijker zeker als ze tieners zijn maar blijven volhouden dan geraken er zeker een heel deel stofjes uit je kast.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Proficiat! Fijn om te lezen en het overzicht van je jaar in stuks te bekijken!
  mizolilie.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi jaartje geweest toch! Ikzelf vier morgen mijn eerste blogjaartje.
  Hier lees ik steeds graag vol bewondering mee;)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik kom hier graag genieten van je ubernette en creatieve naaisels... op naar een nieuw jaar verrassingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Te veel stofjes in de kast of niet, je hebt toch een aardige collectie bij elkaar genaaid!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Een dikke proficiat met je blogverjaardag. Ik had voor het stashbusten een wordbestand gemaakt met een tabel in waar ik foto's in plakte van de stofjes die ik kocht en aan de andere kant vd creaties die ik maakte. Dat liep vlot, tot ik wist dat er een jongetje in mijn buik groeide en ik besefte dat ik alleen stofjes voor meisjes had. Toen ben ik grandioos de mist in gegaan. Misschien neem ik het terug op nu ik thuis ben met mijn kleine ventje...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, dat is ook een goed idee. Lijkt me redelijk vlot te doen. Dank voor de tip.
   En proficiat met je zoontje!

   Verwijderen
 17. Proficiat!! Leuk om zo'n overzichtje te bekijken.
  Ik ben ook volop op zoek naar een systeem...als ik het ideale gevonden heb laat ik het jou zeker weten. Maar volgens mij kunnen we gewoon niet weerstaan aan nieuwe stofjes, tja als het in je bloed zit... Ik kan meer naaien alleen maar aanmoedigen, zodat wij kunnen meespieken op je blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Proficiat met de verjaardag van je blog!
  Blijf zo verder doen!

  Groetjes
  Tina
  www.driecreatievebijtjes.blogspot.be

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Gefeliciteerd! Ik ben en blijf grote fan van je skills, dus doe er gerust nog eens 4 bij!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ge neemt een kladpapierke, ge tekent daar een kolom OUT en een kolom IN op, en dan turven maar!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. I am definitely in on the stashbusting project, and I have to start by assuming I am going to like, a lot, most of the new fabrics out there, and that I do not need them all. Hard work ahead. Congratulations on your blogniversary!

  BeantwoordenVerwijderen