2.5.11

Dit eten wij nu eens graag

Vaak wordt er niet gekookt hier in deze menage. Tijdens de week eten de kinderen warm op school en wij, meneer en ik, wij eten 's avonds meestal als de kinderen in bed liggen. Iets uit de diepvries: spaghetti/vol-au-vent/couscous/balletjes in tomatensaus/hutsepot/... Die zaken worden in grote hoeveelheden klaargemaakt en ingevroren voor weekdagen. Geregeld ook wordt iets afgehaald of aan huis geleverd, in onze stad is er een uitgebreid aanbod. Veel recepten moet je op deze blog dan ook niet verwachten.

Het is niet dat we niet graag koken, integendeel. Vakanties en rustiger weekends spenderen we wel graag meer tijd in de keuken.

En als ik heeeeel veel tijd heb, maak ik dit:

sushi 1

En

sushi 4

Veel

sushi 3

Of ik dit volgens de regels van de kunst doe, laat ik in het midden. Laat ons hopen dat de specialisten ter zake niet meelezen.

 
Het verwerken van de foto's blijkt al bijna evenveel werk als het bereiden van de sushi, dus gaan we dit in 2 delen tonen. Vandaag de blokjes met een stuk vis erop. Een andere keer de rolletjes.

 
Overlaatst hadden we bezoek en verwerkte ik een hele kilo rijst. Na het koken van de rijst wordt die op smaak gebracht. Hiervoor gebruik ik:
 • 10 el rijstazijn
 • 2 el mirin
 • 6 el suiker
 • 3 el zout
Alles samen in een pannetje verwarmen en blijven roeren tot de suiker is opgelost. Dit meng je dan onder de rijst in een ondiepe kom, waarin de rijst verder afkoelt. Als we 's avonds sushi gaan eten, doe ik dat meestal al 's ochtends.

mirin en su

 
Op de bovenste foto, zie je 3 soorten blokjes. Eerst de middelste.
Een deeltje van de rijst wordt hiervoor gemengd met dit:

dinges

Geen idee hoe dat heet, maar dat wordt dus gewoon zo gegeten.

Een Japanse kok maakt de rijstballetjes met de hand. Ik heb dat meermaals geprobeerd, maar dat is zo'n plakkerige bedoening. Ook als ik, zoals het hoort, mijn handen nat maak. Ik krijg dat niet onder knie. Maar toen vond ik op een mooie dag een geweldig hulpmiddeltje. 1 nadeel wel, de blokjes zijn aan de grote kant.

gekruide rijst

Dit bakje wordt gevuld met rijst, die goed wordt aangedrukt met het dekseltje.

blokjesdoos

De rijst duw je er zo uit.

uitgeduwde blokjes

Voor de andere rijtjes ga ik ook zo te werk, maar dan met de witte rijst. Zoals je ziet, zonder eerst mijn doosje af te wassen.

blokjes in formatie

Op het ene rijtje een stuk van een zalmfilet, in dunne plakjes gesneden. Daartussen zit ook een toefje wasabi.

Op het andere rijtje gekookte garnaalstaarten. Rauw kan ook, maar ik heb er nog geen verse gevonden, die dus niet eerst ingevroren waren, dus daar heb ik me nog niet aan gewaagd.

De scampi's worden voor het koken op een stokje gestoken, zodat ze niet gaan opkrullen. In principe doe je dat zo:

op stokjes

De stokjes zitten tussen het 'vlees' en de pantser, zodat het vlees niet wordt gekwetst. Maar vaak pel ik de scampi's al voor ze gekookt worden, alleen het staartje blijft hangen 'voor de show'.

scampisaté

Snel laten afkoelen zodat ze niet taai worden.

scampi on the rocks

Een deel van de scampi's gebruik ik voor de nigiri, de rest van de scampi's (die waarvan het staartje er toch af ging tijdens het pellen) wordt in de maki gedraaid.

netjes op een rij

De scampi wordt doorgesneden in de lengte, maar zonder het buitenste laagje door te snijden. Zo kun je ze als vlindertjes op de rijst leggen.

nigiri ebi

Smakelijk!

11 opmerkingen:

 1. Mmmmh sushi!! Heerlijk!
  Zo'n rolletjes maak ik me ook geregeld... Maar meestal met dezelfde vulling. Eens benieuwd naar die van jou! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mmmh ja, dat kan zo lekker zijn hé! Het water komt er al van in mijn mond.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. awel, ik eet dat ook graag, maar was dat nu zo moeilijk om een half jaar te wachten met die post... ;-s

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik zal voor jou een stukje van de foto's afknippen, het meeste moogt ge toch zien

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik moet bekennen nog nooit sushi gegeten te hebben. Maar het wordt precies eens hoog tijd: als ik deze creaties zie, krijg ik zowaar goesting. Ziet er goed uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. mjammie dat eet ik nu ook eens graag!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ah sushi! Ik kan er kilo's van op. Ik ruik het precies al doorheen dit pc scherm.... hmmmm.

  Handig doosje trouwens... van speciale makelij of eigenlijk helemaal niet voor sushi maken bedoeld?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik durf het niet meer met zekerheid te zeggen, maar waarschijnlijk bracht mijn broer het eens mee uit Japan. Ik heb het al wel even. Of het echt voor sushi maken bedoeld is, weet ik niet, maar dat was wel de functie die ik er meteen in zag.

  BeantwoordenVerwijderen