23.3.12

Antoinette ahoi!

Jurkjes, jurkjes, jurkjes, voor elke dag, of voor het feest, veel meisjes kunnen er maar niet genoeg van krijgen. Jullie zagen er hier dan ook al een aantal passeren, en nu is het aan jullie. Ietsiepietsie trots mag ik aankondigen dat het af is, het patroon van de Antoinette. Je vindt het vanaf nu in de patronenshop van het goede doel.

Antoinette voor Van Katoen

Bij het patroon hoort uiteraard tekst en uitleg. Die vind je in de bijhorende fotohandleiding die je stap voor stap doorheen de assemblage loodst.

is daar iets te zien

Elke nieuwe stoffencombinatie geeft meteen een ander effect. Ik ben dan ook razend benieuwd naar jullie versies. Vergeet ze niet te posten in de VK-flickrpool.

piratenschip in zicht

Deze keer maakte ik het jurkje in bootjes van Kokka. Samen met de blauwe accenten gaat het knalrood wonderwel bij het bleke velletje van de jongste dochter.

kapitein in de zon

Bedankt aan jullie, supporterende lezers, voor alle fijne reacties op de preview en voor het (on)geduldige wachten. Bedankt ook aan het VK-team voor de aanmoediging. Een een extra woordje van dank aan Riet, die haar vrije uurtjes spendeerde aan het digitaliseren van het patroon en steeds geduldig en zonder zeuren bereid was om nog een lijntje te verplaatsen, of een hoofdlettertje toe te voegen.

schip ahoi

Haast je, rep je naar de shop, voor je 't weet zijn de pdf-bestandjes op ;-).

38 opmerkingen:

 1. OMG...wat een zalige foto's!
  Mijn stof ligt al klaar. First job after 14/04!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Woehoe!!!! Besteld en betaald! Nu nog afwachten tot mijn dochter erin groeit. :-)
  Is het patroontje incl naadwaarden? Anders piets ik overal een beetje af en maak een proefmodelletje want ik vind het veeeeeeeeeeel te mooi om te laten liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo'n mooi modelleke dat dat is. Ik bestel het ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ietsiepietsie trots?! Mega-trots mag je daarop zijn zeg! Ik zag het in de preview en was meteen verkocht: stijlvol, perfecte pasvorm, veelzijdig ... Fantastisch werk heb je geleverd - het patroon is gekocht en ligt klaar. En de stof, die heb ik al van na de preview :-D Geweldig fan dus (alsof dat nog niet duidelijk was ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben ook fan, en ga dus dadelijk bestellen. Geschikte stofjes genoeg hier ten huize :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh wat maak jij toch altijd prachtige dingen! Die stof is er ook perfect voor. Ik ga het patroon zo direct bestellen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat was graag gedaan, de 'merci voor het leveren van het patroontje' was veel groter dan de inspanning om het digitaal te maken! Ik gooi intussen nog wat meststof onder mijn dochters. Allez vooruit! Groei uit die 92/98! Nu meteen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. jaahaa! bedankt zeg, ik ga meteen bestellen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. o nee! ik heb mijn telefoon en daarmee min toegang tot mijn internet bankier codes op kantoor laten liggen!
  (zal jou niet buitengewoon interesseren, maar ik moet mijn frustratie even delen)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ga mijn dochter gauw wat stampen onder haar gat geven zodat ze er deze zomer in past!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtig! Kga da sebiet es gaan bestellen se!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dat ziet er een leuk jurkje uit !
  Misschien ga ik het ook wel kopen.
  Eerst even de matentabel checken.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Pdf zit net in mijn mail. Mijn dochter is pas 2,5 maar ben te ongeduldig om nog 1,5 jaar te wachten :) dus ga een poging doen om het te verkleinen. Nu nog op zoek naar de perfecte stof..

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Proficiat met het fantastische patroon! Deze ga ik zeker kopen, ik kan niet wachten ... Ik weet al waar ik vannacht van wakker ga liggen ...ik denk dat alle kleurencombinaties de revue gaan passeren :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb juist het patroontje ontvangen en kan niet wachten om er aan te beginnen! Mooi gedaan, hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. I'm in love with this dress and I'm interested in buying the pattern. Is there an english version of it? In case there isn't, do you think that the pictures in the tutorial are enough to guide me to assemble the dress?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Maria! There's only a Dutch version, but with a lot of pictures so I think that you can manage it without translation. If you get stuck, you can always e-mail me.

   Verwijderen
 17. Een vraagje: ik zit met een heel fijne dochter: 5 jaar en haar borstomtrek is een kleine 56 cm, wat dus maakt dat een 104 eigenlijk nog iets te wijd is, maar een 116 ongeveer goed qua lengte. Hoe versmal ik het patroon best? Aan de middenvoors/middenachters wat wegnemen? En schuif ik dan mijn plooitjes ook gewoon op naar het zakje toe? Of moet de zakopening ook mee opgeschoven worden? Ik hoop dat je me iets verder kan helpen? Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi IeneMiene, een kleinere maat verlengen is altijd gemakkelijker dan een grotere maat versmallen, dus zou je best vertrekken vanuit de 104 en lengte toevoegen tot die overeenstemt met die van de 116.
   De rok verder versmallen doe je best door de lijn tussen de zak en het eerste merkje van de plooi in te korten. Als je het teveel vindt om op 1 plaats af te nemen, kun je de waarde verdelen tussen dat lijnstuk en de lijn tussen het laatste merkje en middenvoor.
   Neem de waarde op het achterpand maar af ter hoogte van middenachter (doe dat niet voor alle rokpatronen hé, maar hier is dat prima).
   Bovenaan zou je in totaal 2 cm moeten versmallen, verdeeld over (een half) voor- en achterpand, dus een 0.5 cm in het voorpand en 0.5 cm in het achterpand. Voor- en achterpand van het bovenstuk versmallen doe je door 2 verticale lijnen te trekken, die je doorknipt en je patroondelen een beetje (enkele milimeters) over elkaar te leggen. 1 lijn gaat door de hals, de andere lijn gaat door het armsgat. De curves van het armsgat en van de halsrand moet je daarna een beetje bijwerken met een kromme lat. De halsrand neem je dan ook over op de halsrand van de kraag.
   Hopelijk is het duidelijk zo, succes!

   Verwijderen
  2. Oh ja, en eigenlijk ga je ook omgekeerd te werk: eerst het bovenstuk en dan het rokdeel, zodat je kunt nameten of de taillelijn overeenstemt qua lengte.

   Verwijderen
  3. Echt enorm bedankt voor je gedetailleerde uitleg!! Maar als ik je goed begrijp ga ik in dit geval beter voor de 104 met de lengte van de 116 (dus gewoon verlengen?)En neem ik dan de armsgaten en schouderlijn van de 116? En sorry dat ik u lastigval met die stomme vragen. Het plan is om volgende jaar de naailes in te ruilen voor patroontekenles (omdat ik in de 1e niet bitter veel bijleer en aan mijn vragen te merken dus meer ben met de 2e ;-) zeker met smalle dochters)

   Verwijderen
  4. Ja, het is van de 104 dat je nog een beetje mag af doen in de breedte en bijdoen in de lengte. Schouder van de 104. Armsgaten zou je eventueel een beetje kunnen verdiepen, maar dat zal niet nodig zijn bij dit model.

   Verwijderen
  5. Bedankt voor je hulp: het is helemaal gelukt en het kleedje zit als gegoten!! http://www.iene-miene.blogspot.com/2012/04/een-jurkje-dat-doet-verlangen-naar-de.html

   Verwijderen
 18. Ik ben begonnen met het overnemen van het patroon, ik loop alleen een beetje vast bij het strikdeel, nummer 5. Onderaan is goed te zien welk stuk maatje 128 is, maar als de lijnen elkaar kruisen, raak ik bovenin wat in de war. Moet ik voor maat 128 boven- of onderaan uitkomen? (je ziet, voor het eerst dat ik zo'n kraag maak...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor de kraag in 128 neem je bovenaan de lijnen over die het verst naar boven en naar rechts komen.

   Verwijderen
 19. Oh, echt een geweldige patroon die Antoinette! Bestaat er nog een mogelijkheid dit patroon alsnog te verkrijgen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Neen, dit patroontje zal niet meer opnieuw worden verkocht. Maar ik zit intussen wat te broeden op een ander.

   Verwijderen
 20. Jammer! Ik had het ook graag gehad :-(.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ben ik nu heel belachelijk als ik dat patroon wil in mijn maat??

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Help! Ik ben verliefd op Antoinette! Zou er het liefst nog een naaien voor kerst... Groot is mijn teleurstelling dat het prachtige patroon niet meer te koop is! Zucht! Is er nog een mogelijkheid om aan een Antoinette-patrion te komen? Alstublieeeeeeft?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Neen, het patroon wordt niet opnieuw uitgebracht. Ondertussen tekende ik wel iets anders en dat komt op de blog van zodra ik het gedigitaliseerd krijg: http://spiegelstiksels.blogspot.be/2012/08/een-kleedje-om-zelf-te-maken.html. Als je niet kunt wachten op het digitale patroon, mag je me gerust een mailtje sturen om een papieren versie te kopen (in 1 maat).

   Verwijderen
 23. Jaaa das ook een prachtig jurkje.... Haalt het voor mij net niet bij de Antoinette ( waarvan ik de paspelzakjes en de prachtige ruglijn zo mooi vind), maar misschien moet ik het patrion toch maar gewoon bestellen, wie weet krijg ik anders weer zo'n spijt :)
  Ik mail gauw!

  BeantwoordenVerwijderen