12.12.12

Nieuwe zetel, nieuwe kussens

Ruim negen jaar geleden kwamen we in ons huis wonen. De keuken was net geplaatst, de badkamer was bruikbaar. De woning was net bewoonbaar, maar verre van af, na een jaar serieus verbouwen. Van onze buren kregen we een derdehands zetel cadeau, omdat ze zelf net een nieuw exemplaar hadden gekocht. De zetel was gescheurd, maar dat was niet erg want ik had een naaimachine en tijd. Dus haalde ik 5m effen lichtgrijze gabardine bij 'de Strek'. Ik speldde krantenpapier op de zetel (kranten waren toen nog groter dan tegenwoordig, weet je nog) en knipte daaruit mijn patroon voor een zetelovertrek. En ging terug naar de Strek voor nog wat meters.

Die eerste maanden waren we nog maar met 3, en was de zetel nog groot genoeg. Maar snel kwam er een kindje bij en jaren gingen voorbij en er kwam nog een kind en toen nog een kind. Intussen hadden we nog steeds dezelfde zetel en werd verhaaltjes vertellen stilletjes aan een bijna acrobatische onderneming. Honderden keren al was door mijn hoofd gegaan dat we toch echt een nieuwe zetel nodig hadden, maar altijd waren er andere dingen die voorrang kregen. Toen vorig jaar de zetelovertrek scheurde en ik mijn oude patroon uit krantenpapier terug boven moest halen om een nieuwe overtrek te maken, was de maat vol. Die nieuwe zetel moest er komen en wel dringend.

Onze zoektocht begon in het voorjaar. Ik maakte een digitaal prikbord en zowel meneer als ik pinden zetels die ons aanstonden. In de zomer waren we in Kopenhagen en liepen we terug binnen in een winkel waar we de zetels 4 jaar eerder ook al mooi en budgetvriendelijk vonden. We twijfelden nog een beetje (Kopenhagen is nl. niet bij de deur), maar eens we terug thuis waren, hakten we uiteindelijk toch de knoop door. De sofa werd besteld en sinds september hebben we er eindelijk één waar we allemaal samen in kunnen zitten.

hoek

De voorbije week maakte ik een set kussens voor in de nieuwe zetel. Een dekentje staat ook nog op de planning. De twee vierkante kussens zijn 50 op 50 cm. Het andere kussen is 40 op 60, maar alle 3 de hoezen maakte ik wat kleiner zodat het kussen goed strak zit. Het zwarte kussen in de zetel herken je misschien nog van vorig jaar.

zilveren paspel

Ik koos voor stoffen van Petit Pan, Nani Iro en Liberty. De grijze stippenstof is een restje van deze jurk. De Liberty zag je hier al. Dit kussen heeft een dikke zilveren paspel in de rand.

blauw

De Petit Pan kreeg een zwart biesje.

rits onder flapje

Elk kussen kreeg een ritssluiting, die verstopt zit onder een flapje.

nieuwe kussens

Voila, en dan ga ik nu nog een beetje van al die zachtheid genieten.

15 opmerkingen:

 1. Mooie bank en mooie kussens hoor! Genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt wel moed zeg, een zetel overtrekken. Ik kan geloven dat je dat niet nog eens wou doen!
  Dit plaatje ziet er zo gezellig comfortabel uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Exact wat wij zoeken, die zetel! En kussenvullingen heb ik ook al gekocht, zodat ik misschien binnenkort, als we uiteindelijk DE zetel vinden, ook hoezen kan maken.
  Geniet ervan, jullie hebben het verdiend ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. amai, die kussens zijn pas AF. mooie stofjes ook, maar ben vooral onder de indruk omdat ze zo mooi afgewerkt zijn qua ritsjes enzo. geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. OMG, daar wil ik mij wel eens komen in neervleien. Wij zijn ook al een jaar bezig met zoeken. Moeilijk he.
  Supergeslaagde keuze!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik heb die winkel opgezocht maar vond niks in euro ben een scandinavische zot wij hebben hoekbank b-v ikea zal wel nie zo lang meegaan als die van jullie wij zijn met 6 maar hoeveel kost zo een bank daar en hebben ze daar ook andere hoezen voor

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op de website van de Tijd vind je een wisselkoerscalculator. De prijzen bij Bolia staan in Deense Kroon. De hoezen van onze bank zijn niet afneembaar, maar wel vuilafstotend. Afneembaar zou ook een optie zijn, maar dan wel duurder.

   Verwijderen
 7. mooi , geslaagd. Maar waar haalt ge libertystoffen. Iedereen stoeft daar zo hard van , ik ben ze nog niet tegengekomen. Kan het alleen via internet?
  De kussenhoezen een beetje kleiner dan het kussen omdat het strak zou zitten........ ge moet er maar op komen.

  Clementine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Online bij Shaukat of bij Stragier. In real life bij Julija in Antwerpen.

   Verwijderen
 8. effenaf schoon jong! en wat een lef jouw zetel zo ver te bestellen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heeeeeeel mooi! Wij hebben net een laptje grond gekocht en kijk al uit naar de fase wanneer ik aan het interieur kan beginnen :-) Nog ééééél lang dus, maar een mens moet altijd iets hebben om naar uit te kijken zeker! Mooie stofkes!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtzetel! Nu nog een dekentje, en dan 400 verhaaltjes. Op z'n minst.

  BeantwoordenVerwijderen