21.4.13

Aloha!

Of ik iets kon doen met die stof, vroeg hij. In zijn handen 10 meter pure zijde (10 meter!), met palmbomen op. Hij had nl. een hemdje nodig, allez, twee eigenlijk. Maar het mocht ook gewoon een lap zijn met een gat in om zijn hoofd door te steken. Haha, as if! Ik hoorde zijn vader zich al omdraaien in zijn graf, trouwens.

hawaï

Het thema waarvoor de hemden nodig zijn is Hawaï, de stof is Hawaï, en ook de hemden zijn Hawaï (wist je trouwens dat 'Hawaïhemd' ook de officiële naam is voor hemden volgens dergelijk patroon). Voor het eerste gebruikte ik een patroon uit dit boek (een aanrader). Voor het tweede gebruikte ik het Negronipatroon. De patronen werden weliswaar herleid tot de essentie, dus de zakjes en het lusje naast de kraag werden achterwege gelaten.

aloha

Ik had al wel eens eerder met zijde gewerkt (wilde), maar nog nooit met charmeuse. Het mag dan de stoffenhemel op aarde zijn om te dragen, het is ook de naaihel. Halverwege het eerste hemd ging ik aan het zeuren op Facebook en prompt kreeg ik 4 bovenstransportvoeten in bruikleen aangeboden (dank je, lieverds). Meneer werd om die van haar gestuurd (toen was het eerste stuk al bijna klaar). Wat hemels om mee te werken, wat een verschil!

mouw

Ze zijn klaar en geen dag te vroeg, want morgen begint KCW en ik heb nog helemaal niets gepland, laat staan voorbereid. Wie doet er nog mee?

Na twee hemden en heel wat leeswerk over zijde (pro's en contra's) en het verwerken ervan, volgt trouwens 1 dezer nog een postje met feiten en tips.
Tot binnenkort!

17 opmerkingen:

 1. Waw seg! En zo schoon doorlopen. Dat gij nu geen boventransportvoet hebt, doet me wel met verstomming staan. Ge bent toch direct één gaan kopen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog niet, want Mertens is voor fietsende Gentenaars net iets te ver weg om gauwgauw even binnen te springen. Maar hij staat nu met stip bovenaan mijn verlanglijstje :-)

   Verwijderen
 2. Amai, mooie hemden hoor! En 10 m zijde! Amai mijn voeten! :)
  Die boventransportvoet, dat is precies het van het he, heb het nogal gehoord!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ah, ik val hier net als An ook achterover dat jij er geen had :-). Ik ben blij dat die ingebouwd is in mijn pfaff en alle blinkende zwiepende zijde-achtige stofjes hebben me daar ook al voor bedankt.
  Maar een hemd in zijde... pfoe!
  Mijn hemd ligt trouwens terug helemaal uit elkaar... maar een ander, volgens n burdapatroon vond wel al de weg naar - in dat geval - mijn papa en die is er tevreden mee. Dank je wel dus.
  Nu nog dat libertyhemd perfect doen passen en dan kan ik pas echt tevreden zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Doet me er aan denken dat jij nog altijd op een antwoord wacht op je mail over het liberyhemd. Het komt, maar ik moet er even tijd voor nemen.

   Verwijderen
 4. Als gij dat al niet te doen vindt om mee te naaien, dan blijf ik ver weg van charmeuse, peins ik.
  Veel kcw fun!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. dat het de naaihel was, is in elk geval niet te zien hoor :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Daar verschiet ik nu ook van sie, dat gij zo geen voet hebt!
  Ik heb al wat KWC plannen maar mezelf kennende is 't nog niet duidelijk of die helemaal waargemaakt zullen worden...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een paar jaar geleden, in mijn beginjaren als naaister, kocht ik een paar meter biologische, dure, prachtige zijde. Wist ik toen veel. Hij ligt er nog steeds, heel erg zonde. Maar zolang ik geen nieuwe naaimachine met boventransportvoet heb (zo'n voet is niet compatibel met mijn machine, blijkbaar), begin ik er niet aan, denk ik :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. O, allé zeg, dat er ook voor u nog vloekmaterialen bestaan :). Dat stelt toch ook een beetje gerust :).
  Maar ik vind de hemden alvast supercool.
  En kijk uit naar de zijde-tips, want ergens heel ver weg, ligt ook nog de mooiste zijde ter wereld op een creatie van me te wachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier ook nog niks voorbereid voor KWC en ik ga heel hard mijn best moeten doen om er veel tijd voor te vinden :s

  Zo'n schoon zijden hemdje, daar gaan we in ieder geval van af blijven.

  Ik begin trouwens steeds meer te beseffen dat het materiaal er wel degelijk enorm toe doet. Ik zou zo iedereen zijn dagdagelijkse "naaiuitrusting" wel eens naast elkaar willen zien :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wow, speciaal, en vooral schoon (nooit gedacht dat ik dat ooit nog van een Hawaihemd zou vinden!)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik kan alleen maar lachen als ik dat hemd zie :-)
  Hier ook een kcwc-er, veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Reacties
  1. Absoluut, er staat veel verschillende kragen, manchetten, afwerkingen en details in. Een ook gewoon veel info over hemden, en dat vind ik ook tof. Voor welke gelegenheden een bepaald type hemd dient, weetjes over knopen,...

   Verwijderen
  2. en de negroni? Ik heb het boek, maar zag dat negroni nu met korting staat voor vaderdag

   Verwijderen
  3. Interessant aan de Negroni is de zeer gedetailleerde beschrijving van de assemblage, mocht je dat nodig hebben. De naadwaarde is bij het Negronipatroon inbegrepen. Je kan zelf bepalen of je dat een nadeel of een voordeel vindt. De maten van de Negroni zijn ook groter (veel eigenlijk). De mouw van de Negroni vind ik wel heel wijd. Bij beide patronen worden de naden van de mouw en de zijnaden naar binnen verwerkt. De techniek is in principe dezelfde, maar wordt iets anders aangepakt. De manier van werken van de Negroni vind ik zelf iets eenvoudiger.

   Verwijderen