1.9.13

Liberty voor het nieuwe schooljaar

Hoewel ze vaak fleurig zijn, komen Libertystofjes hier uiteindelijk vaak terecht in de kleerkast van de jongens. Maar toen ik deze Liberty Ciara* vorig jaar bij Julija kocht, wist ik al dat het een jurk moest worden. Alleen nog niet welke. En ook toen ik er vorig weekend aan begon wist ik eigenlijk nog niet waar ik zou eindigen. Een vaag idee had ik al even in mijn hoofd, een afgelijnd plan allerminst.

Ik vertrok van het patroon van het alom bekende Applehemdje uit Ottobre. De dochter werd in een exemplaar van haar broer gestoken om de nodige aanpassingen in kaart te brengen. Dat begon met het verwijden van het patroon, want de Apple gaat maar tot 128. De lengte tot de taille werd afgemeten en het patroon doorgeknipt. In de rug werden er ook nepen ingetekend om de taille wat te versmallen.

In de stof maakte ik eerst wat plooitjes voor een 'girly' effect. Pas wanneer die erin waren knipte ik het patroon van het bovenstuk uit.

manchet

Het bovenstukje werd zondag gestart en maandagavond verder in elkaar gestoken, op de manchetten na. Dinsdag en woensdag hing het aan een kapstok terwijl de rok in mijn hoofd vorm kreeg. Ik besloot de plooitjes te laten doorlopen in het rokdeel. Bovendien moest de rok zo wijd mogelijk zijn, dus verwerkte ik er alle stof in die ik nog had.

taille

Ik knipte de stof tot 2 rechte stroken van de volledige breedte, 1 voor de voorkant en 1 voor de achterkant. Nadat de kleine plooitjes gemaakt waren, werd alle overblijvende wijdte van het voorpand verwerkt in dubbele stolpplooien halverwege tussen de zijkant en de plooitjes in het midden.

neep en plooi

Op de rug wou ik geen plooitjes in het midden (daar blijft niets van over als je gezeten hebt), dus had ik nog meer stof te verwerken naar de zijkant toe. Daarom maakte ik driedubbele stolpplooien die doorlopen in de nepen van het bovenstukje.

gebiesde zak

Donderdagavond bedacht ik dan dat ik nog zakken in de zijnaad wou. Maar omdat ik ook wel eens iets wil uitproberen dat ik nog niet eerder deed, ging ik voor gebiesde zakken. In een zijnaad had ik die nog niet eerder gemaakt, dus werd het eerst uitgeprobeerd in een proeflapje in andere stof. In de jurk zelf werden de zakken op vrijdag gemaakt. Omdat nog slechts enkele restjes van de Ciara over had, bestaat de zak langs de binnenkant grotendeels uit Mitsi.

liberty

Vandaag werden de zakken verder afgewerkt, de mancetten aangezet en de rok omgezoomd. En zo is de dochter helemaal klaar voor haar eerste dag in het 4de leerjaar.

1 september

rug

mitsi

joepie met zakken

wijd

Na de jas en deze jurk heb ik even behoefte aan snellere projectjes. Helaas beloofde ik de oudste zoon al dat ik nu aan zijn jas ga beginnen. Hij vraagt er al maanden om. 't Zal opvallen zeker, als ik eerst iets anders doe?


* Ik was overigens de naam van deze Liberty kwijt, stel je voor. Maar gelukkig wist zij het wel nog (ze kent ze allemaal).

21 opmerkingen:

 1. waaaauw nele! prachtig gewoonweg! (enja, ik vrees dat het zal opvallen tenzij je in het midden van de nacht gaat naaien, of terwijl hij op school is misschien? )

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O WAUW (meer krijg ik niet uitgebracht)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oooh! Die foto met dat mondje! Zooo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. amai veel gepuzzeld met de vouwtjes :)
  mooi resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Amai, super hoor, vertrekken van een jongenshemdjespatroon en daar dan een pracht van een jurk uit toveren met al die leuke accenten ! Hoedje af !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. heel mooi zeg! Nog een fleurig giletje en ze straalt als geen ander! Ziet er niet zo simpel uit, maar wel mooi! Jouw creaties zijn altijd toppie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. grote liefde! een jurk om U tegen te zeggen! dat is pas aanpassen van een patroon!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En zo herkennen we er dan uiteindelijk geen apple hemdje meer in ... om eens niet te hoeven zeggen dat het een prachtjurk is !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtexemplaar, de dochter zal stralen op haar eerste schooldag!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wonderbaarlijk hoe je van een jongenshemdje zo een prachtig kleedje in een supermooi stofje weet te fabriceren.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik ben om ver geblazen! prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik zit hier met mijn mond open te lezen. Vakmanschap. Da's 't enige dat ik,kan uitbrengen. En schoon, zo schoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wauwie, dat is een vd mooiste kleedjes die ik ooit gezien heb!

  BeantwoordenVerwijderen