5.1.14

Met de trein naar Denemarken

1951

In 1951 kon je heen en terug naar Denemarken met de lijn op bovenstaande foto. Tegenwoordig gaat het in ons geval als volgt: gewone trein Gent-Brussel, snelle trein Brussel-Keulen, nachttrein Keulen-Kolding (de trein rijdt evenwel nog steeds tot Kopenhagen, maar tegenwoordig vanuit Amsterdam).

nachttrein

Drie jaar geleden deden we dezelfde trip ook al eens. Er lagen toen bergen sneeuw. Dit jaar was het iets minder koud. We verbleven in Christiansfeld, in het appartement van een vriendin. Veel valt er in dat dorp niet de beleven; de lokale bewoners vragen zich oprecht af wat toeristen er te zoeken hebben. Maar het is er rustig, niet onaardig om te zien (het stadje is kandidaat om erkend te worden als werelderfgoed door Unesco), er is een supergoede bakker en het is in Denemarken. Ons verplaatsen deden we met het openbaar vervoer (bus Christiansfeld - Kolding en trein).

Hieronder wat vakantiefoto's van 4 vermeldenswaardige uitstapjes: Koldinghus, het spoorwegmuseum in Odense, Trapholt en de bibliotheek van Kolding.

Koldinghus, een oud kasteel met een belangrijke koninklijke geschiedenis, werd een dikke 20 jaar geleden zeer grondig gerenoveerd. De renovatie op zich is het bezichtigen waard, maar ook de permanente collectie en tijdelijke tentoonstellingen zijn de moeite. We zagen een gigantische tentoonstelling van filmkostuums die in Denemarken zijn gemaakt, met stukken uit "Pirates of the Caribbean", "Sense and Sensibility", "Shakespeare in Love", "The King's Speech" en nog veel meer. Verder bleek het kasteel ook een atelier te herbergen waar historische kostuums worden gemaakt en waar de kinderen zich urenlang kunnen amuseren met verkleden.

van boven naar beneden - Koldinghus

gerenoveerd plafond - Koldinghus

filmkostuums Koldinghus

kostuum

We waren al vaker in Odense, maar nooit eerder in het spoorwegmuseum. Je ziet er oude treinen, wagonnen van de koninklijke familie, de voorgangers van de huidige nachttrein, een sneeuwruimer voor de sporen, en een hele collectie miniatuurversies van tal van treinmodellen.

oude trein - odense

stoomtrein op kolen

3de klas interieur

Trapholt is een museum met moderne kunst en design (en stoelen, stoelen en nog eens stoelen), waar ook tijdelijke tentoonstellingen lopen (momenteel zijn 'Face to Face', met foto's van rock artiesten en 'Out to sea?', een tentoonstelling over plastiekvervuiling, wreed de moeite. In het park van Trapholt staat het zomerhuis Kubeflex dat Arne Jacobsen bouwde, bedoeld als prototype, maar het enige in zijn soort. Alles wat zich in het huis bevindt, is door Arne Jacobsen zelf ontworpen, tafels, stoelen, lampen, servies, kranen, deurklinken,... tot de gordijnen toe.

face to face - Trapholt

face to face rocksterren

zomerhuis Arne Jacobsen

De bibliotheek van Kolding tenslotte was een aangename verrassing. De bib is heel modern, qua architectuur, qua accomodatie, met alle gangbare media, met centrale tentoonstellingsruimte, maar ook qua toegankelijkheid (er is bvb. een kinderwagenparking), qua democratisch gehalte (met info voor specifieke doelgroepen, zoals vluchtelingen, of dyslectici),... De kinderafdeling is enorm. Je komt er niet alleen om er een boek te halen, maar ook gewoon om er te zijn. Er zijn leeshoekjes, je speelt er tussen de boeken en als je wilt trek je er je schoenen uit. In de zaal Born-X kun je een boekje lezen, je boterhammetjes opeten, een spelletje spelen of leren jongleren.

verkleden in de bib

Kolding bib - doe alsof je thuis bent

spelen tussen de boeken

Kolding bib - speelzaal

Meer foto's op Flickr.

En hoe was uw eindejaarsperiode?

12 opmerkingen:

 1. Oh, amai, wij waren in de zomer van 2009 al eens in Kolding, maar je doet me meteen weer zin te krijgen om terug te keren...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dat ziet er een leuke vakantie uit!!

  http://mumendemiekes.blogspot.be/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn vakantie bestond uit eentonig blokwerk, maar ik plande met de mama al een tripje naar Kopenhagen voor daarna!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe kan blokwerk nu eentonig zijn als je voor de interessantste studie ter wereld hebt gekozen? ;-)
   Veel plezier alvast met het uitkijken naar Kopenhagen, hopelijk verzacht het de pijn wat. En veel succes met de examens!

   Verwijderen
  2. Mijn interesse is groot, maar neemt exponentieel af met het aantal keer dat de informatie mijn hersenen bereikt. Herhaling, het is nooit aan mij besteed geweest. Maar het studiewerk vlot, al moet ik mezelf soms tot de orde roepen als ik weeral eens geïnteresseerd verder lees in hoofdstukken die we niet moesten kennen, in plaats van braafjes te blokken :-)

   Verwijderen
 4. Ziet er geweldig tof uit. Ik trek er binnenkort ook weer eens naartoe.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oooh, wij waren deze zomer nog in Denemarken. Een prachtig land dat zeker nog wel een keertje bezocht zal worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een fijne trip hebben jullie gemaakt! Mag ik even weten hoe lang jullie erover gedaan hebben met de trein? Ik zou graag naar Legoland gaan met de kinderen en heb er ook al over gedacht om dit met de trein te doen (maar nog geen verdere info ingewonnen, just thinking). Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Thalys van Brussel naar Keulen doet er 1u en 45min over. De nachttrein een goeie 9u van Keulen naar Kolding. Legoland ligt wat verder. Geen idee welke trein je nog moet nemen om daar te geraken. Info over de nachttrein via de website van de DB. Info over verplaatsingen binnen Denemarken (zowel trein als bus) via http://www.rejseplanen.dk/

   Verwijderen
 7. Oh heerlijk, en met de trein... Wij trekken in het voorjaar voor het eerst naar Denemarken.

  BeantwoordenVerwijderen