9.2.14

Log cabin in de verkeerde kleuren

Het combineren van kleuren om te weven is nog niet meteen aan het lukken. Deze twee kleuren leken immers perfect bij elkaar, wanneer ik de twee bollen bijeen legde. Afgewerkt vind ik het vooral heel ouderwets.

roze en grijs

De techniek is die van de 'log cabin'. Het is een gewone lijnwaadbinding, maar het effect van de hokjes komt door de afwisseling in kleuren.

log cabin

Met dit projectje wou ik proberen om iets op het voorgenomen formaat te bekomen. Een weefsel krimpt immers nog wat wanneer het van het weefgetouw komt (spanning wordt gelost) en wanneer het wordt gewassen, dus moet je het eerst een beetje breder en langer maken. Daarom zocht ik een project waarbij de afmetingen een rol zouden spelen. Mijn oog viel op de toetsen van de piano. Bij de piano die bij mijn ouders thuis staat en deze die bij mijn grootmoeder stond, lag een wollen loper (vilt) op de toetsen. Op onze eigen pianotoetsen lag helemaal niets, en dat terwijl die piano gewoonlijk dag en nacht open blijft staan, ook al wordt er dagenlang niet op gespeeld. Mijn plan was dus een loper de weven die er exact op zou passen.

pianoloper

De uiteindelijke breedte is prima, de lengte uiteindelijk wat te groot. De boven- en onderkanten kunnen niet rafelen want de uiteinden zijn vastgezet, maar de draden hangen wel in mijn weg. Ik heb geen idee hoe die uiteinden verder te verwerken, behalve ze af te knippen. Wellicht moet ik die gewoon omzomen of zo.

toetsen

Roze wol: smc extra soft merino cotton - 70% scheerwol, 30% katoen.
Grijsblauwe wol: Universa - 55% scheerwol (merino), 45% acryl.

Het patroon ga ik zeker nog eens opnieuw proberen, maar het combineren van kleuren blijft een zoektocht.

21 opmerkingen:

 1. Ik vind het toch mooi.
  Toeval? Gisteren dacht ik: hoe zou het met dat weefgetouw gaan? Ik wou je er een mailtje over sturen, want zo kunnen weven is al jaren een van mijn (te vele) dromen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat weefgetouw krijgt veel te weinig aandacht want de tijd ontbreekt, maar ik zit met vanalles in mijn hoofd waarvoor ik technisch (nog) niet in staat bent. Er komt zeker nog, maar niet direct.

   Verwijderen
 2. Ik vind het eigenlijk helemaal niet ouderwets, of toch zeker niet van dichtbij. Mijn moeder deed dit weekend net hetzelfde met mijn dochters als kindertainment. Mooie dingen toch, kan je maken, als je een beetje geduld hebt. Het weefgetouwtje in kwestie kreeg mijn moeder zelf cadeau toen ze zes was. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij doen gewoon het 'deksel' dicht van die toetsen, zo'n 'rode' loper is alleszins wel pakken schoner !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het wel een prachtige pianoloper geworden. Kleuren combineren lijkt me ook wel lastig, want een bol naast een bol is wat anders als het gemixt allemaal smalle draden zijn.

  Succes met je volgende project :D

  Groetjes, Collie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het toch wel goed meevallen hoor!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo op mijn scherm lijkt het helemaal niet ouderwets, maar gewoon kei schoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het zo leuk om eens een heel andere techniek op een blog te zien! De kleuren hebben misschien een beetje weinig contrast, maar ik vind het resultaat toch erg mooi. En zo netjes. Want dat valt met weven vast nog niet mee, om de zijkanten zo keurig op breedte te houden. Benieuwd naar wat volgt. Weven staat ook mijn verlanglijstje.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mooie stijlvolle pianoloper : ik noem de tinten 'antiek-chic'.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. In mijn ogen is het ook niet ouderwets, die combinatie. En hier gaat de piano ook dicht en maakte ik en doos voor de partituren. Zo'n loper zag ik nog nooit, ik vind het wel heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Voor de zelfkanten bestaan er technieken, als ik me goed herinner heet dat een leno-zelfkant, dan krijg je zo een stevige zelfkant zoals je ook bij stoffen hebt, de zelfkant weer je dan volgens mij met een hogere dichtheid (ik krijg het niet beter uitgelegd).
  Maar begin en einde worden inderdaad gewoon afgeknipt (daar ken ik toch geen enkele techniek voor), dus omzomen zal allicht het properst zijn.
  Leuk om je te zien experimenteren!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi motiefje, maar inderdaad wat weinig contrast in de kleuren. Ik ben momenteel fan van turquoise met mosterd :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind het toch wel mooi, al geeft rood en groen mij vaak een beetje een kerstgevoel :-) ! En het motiefke vind ik heel tof!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. dat is een verkeerde woordkeuze, "vintage" zou ik zo zeggen, wel leuk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het patroontje vind ik echt wel fijn. Jouw pianoloper vind ik geslaagd. Ik kijk al uit naar nieuwe weefgetouwcreaties van jou

  BeantwoordenVerwijderen
 15. O, da's van J.S. Bach op de pianopartituur. Heerlijk om te spelen hé. Waar is mijn kindertijd gebleven dat ik dat nog gespeeld heb :)
  Ben nog steeds een groot Bach-liefhebber.
  O, en natuurlijk ook liefhebber van al je handige naaitips, mercikes daarvoor.
  Hier staat de piano ook altijd afgeladen vol op het boekensteuntje zodat het deksel ook nooit toegedaan wordt, misschien moet ik toch maar eens jouw voorbeeld volgen en een beschermende stof op het klavier leggen.
  'n vrolijke groet,
  sneksniltje

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooi patroon!
  Om de zelfkanten steviger te maken gewoon aan de zijkanten de dichtheid van het riet lager maken, maar ik weet niet of dat kan op een hevelrietgetouw… De uiteinden kan je ook met een steek afwerken, als het weefsel nog op getouw staat, zodat het niet gaat rafelen bij knippen.

  BeantwoordenVerwijderen