23.9.14

Project Run & Play: upcycling voor de herfstNaaien met hand-me-downs was de opdracht deze week in Project Run and Play. Velen onder jullie hebben hier ervaring mee, maar voor mij was het helemaal nieuw. Eerst wist ik niet goed hoe er aan te beginnen. Ik surfte wat rond op zoek naar inspiratie, maar hoewel ik heel wat leuke ideetjes tegen kwam, was er niets dat me op een spoor kon zetten.

oorspronkelijk

Dan maar naar de kringloopwinkel. In het Ateljee vond ik een geweldige jurk. Vooral de strook onderaan met al die grote bloemen sprak me aan. Deze was makkelijk, dat zou een rokje worden.

upcycling for autumn

upcycling for autumn

Het rokje is patroonloos. Ik knipte uit de jurk de strook die ik wou gebruiken (de zijnaden liet ik gewoon zitten waar ze zaten) en ging aan het plooien. Toen ik wat met de plooien had gespeeld en de juiste manier om ze te schikken had gevonden, zette ik alles vast aan een tailleband op maat. De geknipte strook was ruim van lengte dus liet ik de dochter de rok passen om daarop de juiste lengte af te tekenen.

upcycling for autumn

Na heel veel getwijfel koos ik een oude flesgroene bloes om hieruit een kleiner bloesje te maken. De twijfels hadden niets met de kleur te maken. Integendeel, die vond ik meteen geweldig goed bij de print van het rokje passen. Mijn grootste terughoudenheid kwam door het feit de bloes van zijde was. Niet meteen iets wat je een kind van 6 aantrekt, toch? Maar de stof valt prachtig en dochterlief vindt het zo zacht en licht voelen op haar vel, zegt ze.

upcycling for autumn

Voor het bloesje vertrok ik van de Apple Picking Dress van Oliver+S. Het patroon van deze jurk paste ik aan om de bloes te creëren die ik in mijn hoofd had. Ik wou vooral een kraag met linten die je kunt strikken, maar ook een blind knopenpat. Eerst maakte ik het voorpand breder om een smaller knopenpat te verkrijgen, en daarna voegde ik nog wijdte toe om het knopenpat blind te maken. Verder werd het patroon uiteraard ook tot de juiste lengte gebracht.

upcycling for autumn

De cape was het moeilijkste aan deze outfit. Het ontwerpen ervan nam minstens evenveel tijd in beslag als het naaien zelf. De cape is gemaakt van een donkerblauwe wollen lange rok met een knopensluiting vooraan. Rekening houdend met de beperkte hoeveelheid stof in de rok, de zijnaden en de knoopsluiting vooraan kon ik alleen uit het rugpand een ietwat groter patroondeel halen. Ik ging dus voor een strak ontwerp met een mooie belijning aan de schouders. Ik wou de zakkleppen van de rok hergebruiken voor zakken op de cape, dus moesten in het voorpand ook openingen komen voor de armen, anders zijn die zakken behoorlijk nutteloos. Dat de cape rond de schouders mooi valt vond ik belangrijk, want niets is zo vervelend als een cape die na wat rondhuppelen achterstevoren zit.

upcycling for autumn

Het tekenen van het patroon nam behoorlijk wat tijd in beslag en er kwamen een paar calico's aan te pas om het basispatroon goed te krijgen. Begin vorige week dacht ik nog dat het niet zou lukken om de cape ook effectief te maken en dat ik dus enkel het rokje en bloesje als ontwerp van deze week zou moeten indienen, want de zakken en de kraag moesten ook nog getekend worden en er zou ook nog veel tijd in het naaien kruipen. Maar dit weekend kwam uiteindelijk toch schot in de zaak. Er werd genaaid tot een kot in de nacht en de deadline werd gehaald. Gelukkig heb ik een man die een groot deel van het huishouden op zich neemt en kinderen die gewoon zijn al eens hun plan te trekken. De cape was zondagnamiddag af en een half uur later waren we al foto's aan het maken. Gelukkig bleef de regen uit.

upcycling for autumn

upcycling for autumn

upcycling for autumn

Net als vorige week rest me alleen nog iedereen op te roepen om te gaan stemmen op de website van Project Run & Play!

53 opmerkingen:

 1. Ik wil ook zo'n cape ! Super gedaan ! Nu nog snel stemmen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er is iets mis met het stemformulier op de website van Project Run and Play ... Voor mij steek je er alvast met kop en schouders boven uit :-) Hopelijk wordt het snel gefikst en kan ik stemmen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig gewoon! Ik wil écht ook zo'n cape, wat een topstuk! Dat patroon mag je wat mij betreft commercialiseren, kan je ineens eer halen van al het puzzel- en tekenwerk.... Geweldig mooi ensemble, mijn stem heb je!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan mijn stem niet indienen,misschien een hintje geven aan de organisatie?!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat is intussen opgelost. De stemming blijft ter compensatie een uur langer open staan :-)

   Verwijderen
 5. Supermooi gerecykleerd! Mijn stem heb je!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wauw, sprookjeskleren die je ook 'in het echt' aan kunt!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. I absolutely LOVE this outfit. Amazing job. You got my vote!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Waw en waw en waw! Ik hoop zo hard dat je internationale lezers de tijd nemen om op de google translate knop te klikken!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fantastisch gedaan! Knap werk. Dat bloesje! En die cape!! Dikke chapeau, ik hoop dat je een ronde verder mag, ik wil meer zien (en dat voor een mama zonder meisjes)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wauw !
  Ik heb met plezier op je gestemd hoor !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hè, hè, deze keer was is wél op tijd om te stemmen!! Heel knap wat je gemaakt hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nele, dat is gewoon prachtig! Wat een mooi geheel. Ik ben verliefd op die cape! Naast al die Amerikaanse frulletjesjurken is dit GROTE klasse! (An)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben sprakeloos!! Wat knap gedaan! En die rok...prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. amai, zwaar onder de indruk :)
  niet alleen van je naaiwerk, maar ook van je creativiteit, zeker voor de cape
  echt knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh, ik ben fan. Van het bloesje vooral… de kleur, het model, I love it! En die cape, wauw zeg, onder de indruk.
  Ondertussen werd hier gestemd, voluit!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Roodkapje anno 2014 maar dan met een blauw capeje! Prachtig gewoon. Ik staar naar die foto's met mijn mond open. Als ik je ooit persoonlijk tegenkom, vraag ik je handtekening!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Alles gewoon prachtig! Kleuren, kleren,foto's,... Ik zo zó graag dat patroon van die cape zien... By the way, heb net ook gestemd :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wow knap gedaan met een prachtig resultaat. Mijn stem heb je gekregen want mooiste creatie uit de deelnemende. Prachtige foto's ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. ik bracht mijn stem uit! En oprecht voor jou gestemd want woow, wat steek je er met kop en schouders bovenuit zeg! werkelijk een top outfit!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Super knap! Die dochter straalt in haar sprookjesachtige outfit! M

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Een hele mooie outfit! Ik heb net voor je gestemd :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wooooooow!!!
  Ik kroon je tot kringwinkelqueen!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik ben fan!
  De outfit is top, maar ook veel waardering voor je doorzettingsvermogen!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik kan blijven kijken naar die foto's, echt de Max !!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. I love this!! Love the color palette, the silhouette, the whole look. I just got the apple picking pattern so I can make a blouse like yours!! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Beeldige set !
  Na enige twijfel (omdat de take it slow-jurk voor een groter meisje is en ik voor een groter meisje naai) heb ik toch voor jou gestemd ! Zeker omwille van de originele cape.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Dit is verbluffend mooi. Die cape behoort tot de mooiste die ik ooit heb gezien. Met een (koop)patroon ervan zou je heel wat mensen blij maken, denk ik. En als er wat grote maten bij zouden zitten is het helemaal perfect. Is je werk ook niet voor niets geweest. Doen, alsjeblief! En verder veel succes toegewenst. kv

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Proficiat, echt heel verdiend de winnaar deze week! Ben al heel benieuwd naar je volgende inzending! Jammer dat ik altijd uit internet vlieg als ik op die site ga kijken van project run and play...

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Nele,

  Do you sell the cape pattern anywhere? I would love to make one for my daughter.

  xo
  Czarina

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Prachtige creatie!! Wou gaan stemmen en zag toen dat ik wat laat ben...tje eindelijk de tijd gevonden om bij te lezen. Maar toen zag ik ook dat je gewonnen was!! Jeej!! Terechte winnaar.
  Voor het volgende project kan ook al niet meer stemmen :-( Dju toch, ik moet dringend wat meer tijd vinden!
  Succes bij de volgende creaties :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 31. BEAUTIFUL OUTFIT sewn for your young daughter . . . the bright green silk blouse is lovely with the floral skirt! BRAVO to a mom revealing lots of LOVE sewn into this ensemble! Sarah in Minneapolis, MN USA

  BeantwoordenVerwijderen