18.3.11

De wastest: alternatieve krimpmethodes

Vandaag alweer een heel erg onhip, maar geweldig interessant postje over het krimpen der stoffen. Na mijn vorige postje ving ik links en rechts wat tips op over hoe stof nog kan worden voorgekrompen zonder te wassen. Terwijl ik dan toch aan het testen was, probeerde ik de betrouwbaarheid van de methodes dus ook maar meteen eens uit.
De stof zagen jullie vorige week al in de vorm van een nintendozakje. Het is een lichte canvas van Kokka.

We beginnen zoals gewoonlijk met een vierkantje van 10 op 10 cm.

voor

Volledige breedte 115,5 cm.

volledige breedte voor

Als eerste krimpmethode wordt soms aanbevolen: strijken met heel veel stoom. Nu moet je weten dat ik niet beschik over zo'n supersonisch stoomstrijkijzer met een apart waterreservoir, maar over een good old doodgewoon stoomstrijkijzer. Dat er stoom uitkomt is alvast bewezen op onderstaande foto. Strijken met stoom deed ik dus en dat voor een minuutje of 2.

strijken met stoom

En ja hoor, krimpen deed de stof inderdaad in de lengte: 1 à 2 mm. In de breedte geen verschil.

na strijken

We deden verder met hetzelfde vierkantje, maar nu werd erover gestreken met een natte doek over. Echt nat hé, de tetradoek in water gedoopt en een beetje uitgewrongen.

heel nat strijken

In de breedte nog steeds geen verschil, in de lengte nog een extra milimetertje gekrompen.

na heel nat strijken

Maar wat valt er nu nog op: het vierkantje is geen vierkantje meer, maar begint wat meer op een parallellogram te lijken.

parallellogram

En dan nu de klassieke test. Het hele zootje de machine in op 30° en drogen in de droogkast op stand katoen.

uiteindelijke afmetingen

De stof is in de lengte nog wat extra gekrompen, in de breedte nog steeds geen verschil. Uiteindelijke krimpfactor voor lichte canvas van Kokka dus: 5% in de lengte, niets in de breedte, een licht gewijzigde vorm ook.

En nu nog een foto van de totale breedte na het wassen. Ook hier geen enkel verschil met de breedte voor het wassen.

totale breedte na wassen

Prettig weekend iedereen!

8 opmerkingen:

 1. Ewel zeg...ik was juist aan het denken, terwijl ik dit eigenste stofje aan het knippen was, wanneer je eens een Kokka'tje ging testen.
  Als ik vergeten te wassen ben, of geen tijd heb om te wassen (zoals nu), dan stoom ik ook voor. Ik kan mezelf kennelijk de moeite besparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien geweldig onhip, maar wel razend interessant, uw postjes. Ik ben in elk geval geleerd. Geen te kleine rokken voor mijn dochter meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ej ik vind dat dus bijzonder interessante testjes hé! Ik heb hier ook een bijzonder mooi maar helaas gekrompen rokje liggen, en was nu alles (maar dan ook al-les) voor. Maar kijk, nu kan ik mij dus ook tijd besparen hé! Bedankt voor de tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Riet noteert! Ik was zo'n leerling die niet snel genoeg van de theorie naar de praktijk wilde, maar hier zit ik ijverig mentaal te pennen op de eerste rij!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Helemaal niet onhip!Ben blij dat er iemand dit allemaal wil testen want ben daar zelf denk ik een beetje te lui voor. In ieder geval zijn je postjes zeer nuttig want ik was nu al (echt wel allemaal) mijn stofkes voor (was ik vroeger ook te lui voor, t moest vooruit gaan hè)! Merci voor de tests!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tot nu toe doe ik het zo : ik was alle stofjes voor op wol koud, laat ze gewoon drogen aan de draad. Dan strijken, en verwerken. Ik heb het gevoel dat door ze eerst koud te wassen ik het krimpen zo kan vermijden. Maar ik ga dat ook eens tekenen, met die vierkantjes en nameten, dan ben ik zeker!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Krimpen vermijden, interessante studie! Ik ben al benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind dit heel plezant om lezen. Ik vang er niks mee aan want ik ben zo lui / ongeduldig / tam om de meeste van mijn stofjes niet eerst voor te wassen (tenzij het echt een juiste pasvorm moet hebben).
  Maar ik vind het wel spannend. Ah, hoeveel cm's zou het dit keer zijn? En komt het vierkantje scheef te staan?

  BeantwoordenVerwijderen