9.8.11

Modcloth knock-off

Een paar dagen geleden deed ik van oh en ah bij het zien van deze pin. Vooral die zakken vond ik geweldig en moest en zou ik ook eens proberen. Maar ook de kraag vond ik wel leuk. Gisteren begon ik er aan en vandaag rolde mijn meisjesversie van de jurk van onder de naaimachine.

modcloth knock-off

Gisterenavond maakte ik het bovenstukje. Een dergelijk kraagje met strik had ik nog niet eerder gemaakt, laat staat getekend, dus ik moest een beetje nadenken hoe ik dat precies moest aanpakken, maar al bij al ging dat vrij vlot. Het strikken van de linten vind ik dan weer minder eenvoudig.

Vandaag was het rokdeel aan de beurt. Ik maakte het mezelf nog even lastig door op het laatste moment te beslissen de rok niet oranje met paarse paspel, maar wel paars met oranje paspel te maken.
Het tekenen van de vorm van de zakopening, daar heb ik toch wel een uurtje over gedaan. Eerst met een touwtje, dan met de curvelat, om ze na het aantekenen van de zomen op het patroon toch nog wat te verwijden. Doe me twijfelen over enkele millimeters en de voormiddag is zo om...
Achteraf bekeken ben ik tevreden over de vorm, maar de zak zelf had nog wat dieper gemogen.

zakken

Een tip voor wie het zelf wil proberen: zorg ervoor dat de boog onderaan de zakopening niet te scherp van vorm is, want het ding moet gekeerd worden. Ik gaf wel 100 knipjes in die boog na het stikken. Omdat de binnenkant van de zakopening niet overlockbaar is, stikte ik ook 2 keer over elkaar, zodat het zeker goed vast blijft zitten. Voor de rest is de werkwijze hetzelfde als voor een gewone zak eigenlijk. Ik twijfelde om de rand nog even door te stikken na het keren, maar besliste uiteindelijk om dat niet te doen, omdat ik dat mooier vind. Hopelijk sta ik binnenkort niet na elke wasbeurt een halfuur op die zakken te strijken. Het touw waarmee ik de paspel maakte is een maatje dikker dan van de paspel die je in de Veritas vindt, waarschijnlijk had een dunner touwtje het geheel ook wat hanteerbaarder gemaakt.

paars en oranje

De stoffen komen van Artevelde op de Vrijdagsmarkt. In mijn enthousiasme heb ik het voorwassen overgeslagen, dus ik hoop niet alleen dat ze niet teveel krimpen, maar ook dat het donkere paars niet teveel kleur afgeeft op het felle oranje.

26 opmerkingen:

 1. Moh, gij schudt dat gewoon zomaar efkes uit uw mouw na het bekijken van een foto? Straf! Het is een schoontje. Ik duim mee dat het wassen er niet teveel aan verprutst.
  (ik heb wel eens voor dat mijne paspel krimpt ofzo... en dan rimpelt dat zo langs de stof, maar misschien als ge nog niks voorgewassen hebt, dat het gewoon samen krimpt...)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waw, gij knappe madam gij! Zomaar een kleedje natekenen vanop een foto is iets waarvan ik allleen maar kan dromen! Prachtig zeg :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, waarlijk nog duizend keer mooier dan dat gepinde exemplaar. Ik kan zo'n felle kleuren wel weten te smaken. Jammie!
  En niet voorwassen? Dat moet je toch wel héél enthousiast geweest zijn. Na jou tests durf ik niets meer te maken zonder voorwassen.
  Goh, zucht. Zo schoon....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jawadde zeg! Da's de moeite. Knap gedaan hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Doink (mijn mond valt open). Prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 't Is echt waw Nele! Heb jij hier een opleiding voor gehad, of kan jij dat gewoon zomaar? Hoelang naai jij al?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oooo, die kleuren, die zakjes, die strik! Prachtig gewoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik sta hier ook echt paf! En dan nog zo snel.
  Ik heb dezelfde vragen als An feitelijk, want eigenlijk droom ik ook wel een beetje van zo'n kunsten,...
  Zou je het niet best eerst fixeren in azijn? 't zou zo zonde zijn dat de kleuren uitlopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Nele84: ja, krimpende paspel, daar heb ik ook schrik voor, ik denk dat ik dat ook maar eens ga testen. Vooral dat koord vertrouw ik niet eigenlijk, dat is ook katoen hé.
  @An en Needle work: behalve naailes lang geleden geen specifieke opleiding nee. Ik ben ingeschreven om nu in september met patroontekenen te starten, maar ik heb al veel uit boeken en al doende geleerd. In september zal het 14 jaar geleden zijn dat ik voor het eerst naar de naailes ging.
  @Needle work: azijn! Bedankt voor de tip, ik had er nog niet aan gedacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Amaai ! Zo'n prachtige jurk ! Ik sta mee paf met de rest ... echt super gedaan en zo mooi gecombineerd, dat felle oranje en dat paars. Mijnen husband zit hier mee te kijken en vind het ook prachtig. Hij vroeg zelfs of het een suite-kleedje was ...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind uw kleed schoner dan die pin! Vréé schoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat gaat gij daar eigenlijk doen zo de maandagavond naast ons op de lesbank? Serieus?
  Maar niet annuleren hoor...ik ga zo content zijn uw brein naast mij te hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh, dus je hebt de knoop doorgehakt en gaat ook mee! Woehoew!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oh dat kleedje staat ook al lang op mijn pinboard, zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Beste, ik was op zoek naar leuke patroontjes voor meisjes en ik kwam bij jou patroon van dit jurkje. Mijn dochtertje doet haar eerste communie en vind dit heel mooi. Nu wou ik even vragen of het nog mogelijk is dat ik dit patroontje kan kopen.

  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit patroontje is niet meer te verkrijgen. Misschien vind je het volgende een goed alternatief: http://spiegelstiksels.blogspot.be/2012/08/een-kleedje-om-zelf-te-maken.html. Mail me gerust voor meer info.

   Verwijderen