28.6.12

Dag juf

Enkele weken geleden kocht ik een nieuwe naaimachine. Niet voor mij, maar voor de kinderen. Ik was dat al lang van plan en overwoog in eerste instantie een Janome sew mini, een klein machientje met enkele basissteken. Maar het kwam er maar niet van, en de kinderen bleven groeien. Ondertussen bleef ik links en rechts wat informeren en vergelijken en begon het me te dagen dat die 8 en 9-jarigen hier in huis zo'n sew mini echt niet lang meer cool zouden vinden. Misschien nog een jaar of twee, en dan zouden ze toe zijn aan een deftige machine. Dus toen ik op een blauwe maandag een lift had naar Mertens, hakte ik maar meteen de knoop door en kocht een gewone echte basisnaaimachine . De bedoeling is dat de oudste 2 de machine tegen het einde van de zomer zelfstandig kunnen gebruiken voor eenvoudige projectjes.

Hier zag u hen al in actie. Ze maakten vlagjes voor de juffen. Hoe je dat doet, lees je hier.

twee

De eerste techniekjes die ze onder de knie hebben, zijn eenvoudig maar essentieel. Ze kunnen starten en hechten, stoppen en hechten, en pivoteren met de naald in de stof. Ze hebben allebei al ervaren dat je de hoekjes moet bijknippen als je iets omkeert en dat je dat niet té dicht tegen het stiksel mag doen, of dat je dan nog eens een stukje moet opnieuw doen. En OK, ze hebben ook allebei al een vinger tegen het strijkijzer gehad. Dat was minder leuk, maar niet erg. Ik hou een oogje in het zeil, maar tegen de laatste vlagjes hoefde ik al niet meer in de buurt te blijven. De meeste vlagjes werden dus door de kinderen gemaakt. Het biaislint deed ik zelf, 's avonds laat toen de kinderen al sliepen.

vlagjes

De machine bedraden en de spoeltjes opwinden deed ik tot nu toe zelf, terwijl ze keken en de richting aangaven. Volgende keer kan er al eentje eens zelf proberen. Het staat mooi aangegeven op de machine zelf, dus ik verwacht dat dit vrij vlot zal lukken.

cadeautjes

De cadeautjes waren gisteren klaar. Volgende week een nieuw projectje, iemand een ideetje?

23 opmerkingen:

 1. leuk zeg!! Ik vroeg mij af waar je die stof gekocht hebt met die gekleurde blokjes. Zo'n stof heb ik nodig voor mijn elmerklas wat aan te kleden :-) (kan je mij ook het merk geven aub)
  Alvast super bedankt en Geniet van de naaiende zomer :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een Elmerklas, geweldig!
   De stof komt van Vermiljoen, maar ik denk dat die al wel meer dan een jaar in mijn kast lag. Is van Michael Miller.

   Verwijderen
  2. amai dikke merci é!!! Dankzij jou heb ik het gevonden! het heet Michael Miller spice cubes! Ik heb veeeeel stof (bijna 4 m besteld aan 5 euro de meter) WOEHOEW!!! duizend maal dank!

   Verwijderen
  3. Wauw tof seg! Waar heb je ze gevonden? Bij vermiljoen?

   Verwijderen
 2. Leuk, een écht zelfgemaakt cadeautje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mag ik je vragen waar je dat geweldige ruitstofje vandaan hebt?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Echt super leuk. Ik vraag me af of Nils te jong is om het al even te proberen. Hoe oud beginnen ze daar bij jou? Zonnehoedjes als volgend project?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze broek (http://www.flickr.com/photos/nelesnaaisels/4787065925/) is 2 jaar geleden. Toen was W. net 7. Daarvoor had hij al wat prulletjes gedaan, een zakje om een boek in te steken, een zakje voor zijn auto's,... Ik denk dat een jaar of 6 een goede leeftijd is om te starten, maar zo'n sew mini zou ik precies ook wel aan een jonger kind geven.

   Verwijderen
  2. Zonnehoedjes lijken me nog wat te moeilijk. Maar sommige delen moeten wel lukken. Misschien als ik zelf de laatste afwerking doe?

   Verwijderen
 5. Geweldig van/voor uw kinderen!

  Fietszadelhoes:
  http://specu-laas.blogspot.be/2012/06/diy-bike-seat-cover.html

  Zakdoeken-zakje:
  http://craftsnob.com/2011/04/sewing-101-part-3/

  Strik:
  http://www.momtastic.com/diy/167487-diy-splendid-hair-bow

  Het zijn maar ideetjes, hé.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldig leuk! Ik kijk uit naar de dag dat mijn kinderen interesse tonen in de naaimachine.
  Mooie pakjes ook!!

  Een klein, simpel tasje, voor de meisjes, voor de jongens, een simpel rugzakje? Of een eloleo broche, of een kussentje, maar dan zonder paspel,...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw, toen ik je intro las, dacht ik meteen van ... amaai, echt zelf een machine en toen ook : en laat jij dan een 8/9 jarige zelf strijken ? (de vorige post in mijn gedachten, maar denkende dat de kids ouder waren, want ze streken zelf !) ... Dat is toch iets wat ik tot nu toe volledig nog zelf opnam, dat vertrouw ik nog niet toe aan mijn jongens (met hun jong geweld soms ;-) ) En toen zag ik de foto's van de vlagjes (tussen het verderlezen door) en dacht van : " en zelf die biais eraan gezet ???"
  Je brengt me wel op ideeën hoor ! Ik denk dat mijn jongens dat ook wel leuk zouden vinden, zo'n machine voor henzelf! (ik zal hen voorlopig maar niet te veel op ideeën brengen, alhoewel, misschien zo eentje van Ikea ?) Mijn jongste stikte enkele maanden geleden al een een fleece-zakje voor zichzelf, en weet sindsdien heel goed hoe hij de bovendraad moet inrijgen ... dat gaat echt snel bij hen !
  Besluit : ze hebben dat echt wel heel chique gedaan ! Chapeau !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat ik ook maar 7 à 8 was toen ik leerde strijken. Dat vinden ze voorlopig echt leuk.

   Verwijderen
 8. Geweldig!! En mooie cadeautjes ook! Weer een blije juf!
  Ik wacht geduldig af, tot mijn kindjes ook interesse beginnen tonen in de naaimachine.
  Een simpel zakje voor de meisjes en een simpele turnzak voor de jongens? Of een eloleo broche, of een kussen, maar dan zonder paspel,...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Huh, ik heb hier al paar keer een reactie geplaatst en ze is niet zichtbaar. Ik doe iets verkeerd, kennelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ze zijn geweldig geworden.
  En hoe tof zeg dat die dat allemaal zelf hebben gedaan (op een paar kleine details na).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Amai, zo tof zeg dat ze dit zelf kunnen. Inkoop dat mijn dochter binnen een goed jaar misschien ook interesse toont. Lijkt me super!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Gij zoekt ideeën? Ik loop daarvan over ;) En die juffen en meesters, die gaan nogal content zijn! Zelfgemaakt en bovendien nuttig, dat hebben leerkrachten graag :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Super dat ze dat zelf al gemaakt hebben. Ik heb voor de dochter ook een Janome Sew Mini overwogen maar ben ook geëindigd met een "volwassen" basis versie. Wat voor mij ook de doorslag gaf was het feit dat ze daar steeds mee aan een klein tafeltje zou moeten zien omwille van het korte snoer van het pedaal.

  Leuk hé om je eigen kinderen zo te zien beginnen. Ik kan daar super van genieten. Ik moet zeggen dat het wel eeuwen duurt eer ze hier een projectje af heeft.

  Ze hebben die vlaggetjes knap gemaakt! Een dikke pluim.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtig. Anouk bedraadt nu met haar ogen dicht, dat zal dus ook wel lukken.

  BeantwoordenVerwijderen