14.8.13

Nele ging een keer naar Japan en bracht mee: inspiratie

In 10 dagen Tokio kan een mens nogal wat uren doorbrengen op de trein. En Japanse treinen lenen zich uitstekend tot 'mensen kijken' (op een onopvallende, discrete manier wel te verstaan), want de zitplaatsen zijn lange banken aan weerszijden van de trein, waardoor je eigenlijk nooit naar buiten kijkt. Het leuke is ook dat Japanners doorgaans heel netjes gekleed zijn en treinen drukbezet. Als je minutenlang naar de rug van een Japanse vrouw staat te kijken en haar jurk er iets specialer uitziet, dan maakt de naaiende mens al eens een mentale foto. Als je metekindje, dat net een kleedje bestelde voor haar verjaardag in oktober, op dat moment naast je staat (mijn zus nam in tegenstelling tot mezelf haar gezin wel mee op kraambezoek), floept de vraag 'zoiets misschien?' er snel uit.

strik

Mijn eerste probeersel is nog niet voor het nichtje, maar wel voor de eigen oudste dochter.

kraanvogeljurk

Als eerste probeersel vind ik dit al goed geslaagd (het is denk ik een hele opgave om iets in deze stof niet te doen slagen), maar ik moet nog een paar dingetjes aanpassen.

met nat haar en een strik

Een kinderrug is vele centimeters smaller en korter dan die van een volwassene. De geschatte 6 cm breedte voor de linten valt te groot uit in verhouding tot de uitsnijding op de rug.

grote strik

De strik mag ook een cm of 2 hoger staan; het lint mag wat korter.

plooitjes

De blinde rits zit in de zijnaad. Voor de rok hield ik het simpel: een rechte strook met kleine plooitjes. Deze maakte ik met de fronsvoet.

kraanvogel in kraanvogeljurk

Stof: 1000 cranes van Rashida Coleman-Hale voor Cloud 9, gekocht bij de Stoffenkamer


19 opmerkingen:

 1. super! Leuk detail met die strik! En toevallig kocht ik ook net een lap voor mijn dochter ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ooh, ik ben echt verliefd op dat stofje! Mooi kleedje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi gedaan!
  Misschien een tip: ik zou opletten met de strik nog eens 2 cm hoger te plaatsen, ik vrees dat de V-halsuitsnijding onder de strik dan zal 'open' staan.
  De strik iets smaller en op dezelfde hoogte lijkt mij al een stuk beter.
  Maar wel een toffe jurk, je dochter zal overal mogen 'pronken' met de creatie van mama!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk hé, mensen-kijken om inspiratie op te doen! Parijse cafés lenen zich daar ook uitstekend voor. Het was in elk geval een tof kleed dat daar voorbij kwam gewandeld, als is jouw versie vast nog duizendmaal mooier!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En de laatste foto, is dat een kraanvogel-imitatie?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik vind em ook prachtig, al ben ik het met je eens dat de strik iets kleiner mag.
  die fronsvoet, kan je dan het rimpelen achterwege laten en gebruik je die op de brother?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. de rimpelvoet die ik gebruik is deze: http://www.bernina.com/nl-BE/Producten-be/BERNINA-producten-1/BERNINA-accessoires-1/Naaivoeten-be/Rimpelapparaat-nl, enkel voor Bernina dus. Ik weet niet of er iets gelijkaardigs bestaat voor brother. Voor fronsen bestaat voor bernina nog een andere voet, maar daarmee kun je geen plooitjes maken. Ik gebruik hem niet zo vaak, omdat je de instellingen heel precies moet krijgen om zo weinig mogelijk verlies te hebben, maar het resultaat is wel altijd super. Hier een voorbeeld van de fronsjes, heel gelijkmatig: http://www.flickr.com/photos/nelesnaaisels/6210533819/

   Verwijderen
  2. bedankt voor de info, ik pluis het uit of het dan ook voor brother bestaat

   Verwijderen
 7. Toen Groovybaby and Mama een jurkje in deze stof postte, dacht ik "waauw". En nu denk ik dubbel "waauw", echt heel mooi met die strik. Al snap ik je eigen bemerkingen erbij wel. Ik kijk al uit naar de nichtjes-versie!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi hoor! Ik heb het stofje vorige maand besteld voor een kleedje. Dit geeft veel zin om er ook aan te beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een maat 40 op bestelling, kan dat? ;)
  Zo mooooooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel mooi zeg wat een prachtige stof! Voor een eerste probeersel al heel geslaagd.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Maak je ook eens een tutorial voor een blinde rits in de zijnaad? Want ik denk niet dat ik in het kort nog eens in Gent geraak voor live naailes...

  BeantwoordenVerwijderen