5.4.15

Nog kapotte knieën

De experimenteeromstandigheden waren vandaag optimaal. In mijn handen had ik een jeans die tot op de draad versleten is en drie gaten telde. En de eigenaar van die jeans is op scoutskamp. Ideaal dus om bij het begin van de vakantie even rustig te gaan zitten en op te gaan in herstelwerkjes.

Ik begon met de knie met het grootste gat. Dit maakte ik dicht zoals bij die andere jeans, maar deze keer maakte ik de steekjes netjes in rijtjes. Ik koos voor braaf blauw garen en een braaf lapje met en wit en blauw motiefje.

#sashiko #boro #mending #denim

Dat ging vlot dus vond ik het meteen tijd voor een volgende stap en een nieuwe techniek. Een gat waar de achterzak was losgescheurd moest gestopt worden. Om de techniek een eerste keer uit te proberen had ik wel beter een gemakkelijker gat gekozen.

Dit is toch een ander paar mouwen. Benieuwd of het lukt #mending #denim

Als je een beetje googelt vind je heel wat tuto's waarin het stoppen van gaten wordt uitgelegd. Deze vind ik bijvoorbeeld een goede.

Uiteindelijk kwam het met het gat helemaal goed.

Het is aan het lukken 😊🙆 #mending #denim

Dezelfde techniek paste ik nog een keer toe voor het gat op de andere knie. Dat was een pak kleiner dan het gat op de eerste knie, maar toch wat aan de grote kant. Halverwege was ik het namelijk beu. Het duurde me te lang.

Met veel enthousiasme begonnen aan nog een gat. Maar nu ben ik het beu. #mending #darning #denim

Een pauze en een ander kleurtje zorgden voor hernieuwde motivatie.

Gestopte knie

Zo ziet het eruit aan de binnenkant.

Binnenkant

Een Paasdag welbesteed, me dunkt.

Herstelde broek

23 opmerkingen:

 1. Hij kan aan zijn tweede leven beginnen ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Amai, jij hebt daar het geduld voor! Zo'n prutswerkje, knap gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Cool! Jeans met karakter! Welk soort garen gebruik je daarvoor? (An )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het blauwe is een borduurgaren, maar de kwaliteit is niet best. Het begon al snel te rafelen. De andere garens zijn cordonet uit de voorraad van mijn grootmoeder

   Verwijderen
 4. Voorlopig nog niet aan de orde, kapotte knieën maar deze wel schoon gefixed!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een precisie werkje. .. en veel geduld moet je daarvoor hebben. Pacht resultaat! Maar blijft het ook wel lang weer goed? Heb hier ook nog de nodige broeken liggen. .. maar dan van zoonlief van 5...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Amai! Wat een geduld. Het resultaat mag er wel zijn! Toch ben ik blij dat hier enkel vrouwelijke nakomelingen ronddartelen. Toch iets minder gaten in de broeken...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoe mooi! En erg inspirerend, heb al een project klaarliggen en ga zo gelijk aan de slag. Bedankt!
  Gr. Tessa

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat lijkt me wel heel tijdrovend! Maar het resultaat is wel schitterend!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo'n schoon werk!! Ik vrees er alleen voor dat dat hier tot een scheur er vlak boven/onder zou leiden en een instant-gekte van mijn kant :)... Tot ik voor dit werkje moed vind, ben ik de dames van Chicken Rhytm zeer dankbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Waauw, ge zou bijna gaten willen vor zo'n stijlvolle oplossing. Al denk ik niet dat het geduld daarvoor bij mij te vinden is... Topwerk!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Erg mooi, maar ik twijfel alleen een beetje aan de duurzaamheid. Heb nl. ook eens 'n weekend tof besteed aan het repareren van broeken om ze 2 weken later weer op de stapel te zien liggen. Eén daarvan had ik een lapje op geborduurd, maar miniman schuurde door het borduursel heen, alleen het lapje was nog ok, maar hing weer los... Dus daarom ben ik wel erg benieuwd of vooral jouw oude (grootmoeders) garen 'n stuk beter is. In dat geval moet ik daar misschien ook eens de zolder op.

  De meest duurzame reparatie is hier 'n lap spijkerstof erop én eronder en dan er stom overheen stikken. Niet mooi, wel duurzaam... Vind het ook erg frustrerend waarom ze kinderbroekjes met van die "voor-gevaalde knieën" verkopen... Alsof ze dat zelf niet kunnen?!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lijkt me nog een groot werk maar met een tof en hip resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Awesome work.Just wanted to drop a comment and say I am new to your blog and really like what I am reading.Thanks for the share

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wow, wat een werkje en een resultaat! Ik deed maar wat, wat een beetje lijkt op 'stoppen' maar jij ging voor het echte werk. Dank je voor de link naar het filmpje. Ik kon niets vinden, verkeerd gezocht dus ; ) En wat betreft de duurzaamheid: Als je het echte stopgaren gebruikt, moet het toch prima lang meegaan, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dat ziet er zo professioneel uit! Ik vraag mij alleen af: dragen ze dat als kunst of als speelbroek?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Amai, van een originele broek gesproken. ;-)
  Chapeau voor je geduld!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik ben helemaal fan van dit soort verstelwerk. Echte kunstwerkjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Vandaag blogde ik over mijn kapotte knieën. Geïnspireerd door jou. Dank je

  BeantwoordenVerwijderen