23.12.12

En een feesthemd voor meneer

Mijn laatste Libertyproject van 2012 was nog een hemd. Na de jongens was het de beurt aan meneer om in de prijzen te vallen.

feesthemd voor meneer

Ik maakte een selectie van een 10-tal stofjes die bij hem zouden passen en hij hakte de knoop door. Het werd Poppy and Daisy, een klassieker, in de hemelsblauwe variant. Voor de accenten koos ik voor Meadow.

mouw

Wil je ook zelf je man eens verrassen met een zelfgemaakt hemd, kom dan in januari op workshop. Je komt 3 dinsdagavonden (8, 15, 22 januari) werken onder mijn begeleiding, telkens van 18u30 tot 22u30. Een 4de avond (29 januari) wordt voorzien als reserve, indien nodig of gewenst. Ik leer je de kneepjes van het vak in een kleine groep (max. 4 personen). Jij gaat huiswaarts met een keurig afgewerkt hemd en voldoende bagage om vanaf dan je man een leven lang van een kleerkast vol hemden te voorzien. Meer info: spiegelaandewand [at] yahoo [dot] com.
Edit: de workshop is volzet. Neem gerust contact op indien je geïnteressseerd bent om op een later moment deel te nemen. De workshop wordt hernomen in de periode april-mei (voorafgaand aan vaderdag). Concrete data worden later pas vastgelegd.

kraag

Fijne Kerst, naaivriendjes.

15.12.12

24.300 vierkante centimeter zachtheid

Dit dekentje kondigde ik deze week al aan en is sinds gisteren af. Nu ga ik helemaal niet meer uit de zetel komen.

zachtheid

De sterretjesstof is Liberty Adelajda, de achterkant is donkergrijze softfleece.

collectie

Dat gaat prima samen met de nieuwe kussentjes.

knoopje

En wat is dat daar, dat knoopje?
Wel, mijn neurotische zelf krijgt de kriebels als de lagen stof los komen van elkaar en verschuiven. En dat was bij dit dekentje, met zo'n verschil in gewicht tussen de twee stoffen, zeker het geval. Dus bevestigde ik de lagen aan elkaar met een enkel steekje en een knoopje, op regelmatige afstand van elkaar. Dat deed ik met borduurgaren en ik knipte het garen telkens af op ongeveer 1 à 1,5cm boven het knoopje.

blauw en brons

Mijn werk is klaar, de aankleding van de zetel is af. Maar nu vind ik het precies een beetje té af. Dus misschien komt er toch nog iets bij, een beetje speelsheid, misschien iets fluo? We zien wel.

zetel

Nog een prettig weekend, lieve lezers.

12.12.12

Nieuwe zetel, nieuwe kussens

Ruim negen jaar geleden kwamen we in ons huis wonen. De keuken was net geplaatst, de badkamer was bruikbaar. De woning was net bewoonbaar, maar verre van af, na een jaar serieus verbouwen. Van onze buren kregen we een derdehands zetel cadeau, omdat ze zelf net een nieuw exemplaar hadden gekocht. De zetel was gescheurd, maar dat was niet erg want ik had een naaimachine en tijd. Dus haalde ik 5m effen lichtgrijze gabardine bij 'de Strek'. Ik speldde krantenpapier op de zetel (kranten waren toen nog groter dan tegenwoordig, weet je nog) en knipte daaruit mijn patroon voor een zetelovertrek. En ging terug naar de Strek voor nog wat meters.

Die eerste maanden waren we nog maar met 3, en was de zetel nog groot genoeg. Maar snel kwam er een kindje bij en jaren gingen voorbij en er kwam nog een kind en toen nog een kind. Intussen hadden we nog steeds dezelfde zetel en werd verhaaltjes vertellen stilletjes aan een bijna acrobatische onderneming. Honderden keren al was door mijn hoofd gegaan dat we toch echt een nieuwe zetel nodig hadden, maar altijd waren er andere dingen die voorrang kregen. Toen vorig jaar de zetelovertrek scheurde en ik mijn oude patroon uit krantenpapier terug boven moest halen om een nieuwe overtrek te maken, was de maat vol. Die nieuwe zetel moest er komen en wel dringend.

Onze zoektocht begon in het voorjaar. Ik maakte een digitaal prikbord en zowel meneer als ik pinden zetels die ons aanstonden. In de zomer waren we in Kopenhagen en liepen we terug binnen in een winkel waar we de zetels 4 jaar eerder ook al mooi en budgetvriendelijk vonden. We twijfelden nog een beetje (Kopenhagen is nl. niet bij de deur), maar eens we terug thuis waren, hakten we uiteindelijk toch de knoop door. De sofa werd besteld en sinds september hebben we er eindelijk één waar we allemaal samen in kunnen zitten.

hoek

De voorbije week maakte ik een set kussens voor in de nieuwe zetel. Een dekentje staat ook nog op de planning. De twee vierkante kussens zijn 50 op 50 cm. Het andere kussen is 40 op 60, maar alle 3 de hoezen maakte ik wat kleiner zodat het kussen goed strak zit. Het zwarte kussen in de zetel herken je misschien nog van vorig jaar.

zilveren paspel

Ik koos voor stoffen van Petit Pan, Nani Iro en Liberty. De grijze stippenstof is een restje van deze jurk. De Liberty zag je hier al. Dit kussen heeft een dikke zilveren paspel in de rand.

blauw

De Petit Pan kreeg een zwart biesje.

rits onder flapje

Elk kussen kreeg een ritssluiting, die verstopt zit onder een flapje.

nieuwe kussens

Voila, en dan ga ik nu nog een beetje van al die zachtheid genieten.

2.12.12

Eerste hulp bij naaigevallen - de manchet

Lieve lezers, ik beloofde een manchet, dus u krijgt een manchet. Hieronder toon ik foto's van alle stapjes. Hopelijk is het voor u duidelijk.

eerste hulp bij naaigevallen - manchet

Als je weet hoe het moet, is alles eenvoudig, maar dit lijkt heel hard op de manier waarop een kraagstaander aan een hemd wordt bevestigd.

Vooraleer we beginnen: je hebt eerst een mouwsplitje geplaatst. Wanneer je hiermee klaar bent, zet je de voorziene plooitjes in de mouw vast met een stikseltje (ik doe dat op persvoetbreedte, 7,5 mm). Zo, hier zitten alvast geen speldjes in de weg. De manchetten komen pas later. Eerst nog de mouw inzetten, dichtmaken en naadjes afwerken.

voor alles - plooitje vaststikken

Wat hebben we nodig voor een mouw met een manchet?

0 -onafgewerkte mouw

Onafgewerkte mouwen...

1 - nodig

... en manchetdelen. De kant van de manchet die langs binnen komt (hier die met de mannetjes) krijgt een laagje vlieseline opgekleefd.

2 - voorbereiding manchet

Van de kant die langs buiten komt strijken we eerst een boordje van 1cm om (de naadwaarde). Hiervoor gaan we op dezelfde manier te werk zoals hier: eerst een hulpstikseltje op 1 cm van de rand en omstrijken op het hulpstiksel. Optie: als je zin hebt, kun je dat omgestreken boordje vaststikken, maar dat is helemaal niet noodzakelijk. Hier stikte ik het door op 7,5 cm (onderste van de foto's). Het hulpstiksel wordt na het strijken al meteen weer verwijderd.

3 - manchetdelen op elkaar spelden en rondom stikken

Leg de manchetdelen voor de buitenkant en de binnenkant op elkaar en speld vast. Zorg dat je dessin recht staat: de kant die is omgestreken is de bovenkant. Stik rondom, maar laat de kant met de omgestreken zoom open. Keer om en strijk plat.

4 - omkeren en platstrijken

5 - spelden aan de binnenkant

Speld je manchet vast aan de mouw. Begin aan de binnenkant van de mouw. De goede kant van de binnenkant van de manchet ligt dus op de binnenkant van de mouw. Stik de manchet aan de mouw. Ik herhaal: aan de binnenkant. (Ik benadruk dat niet alleen voor u, maar ook voor mezelf. De keren dat ik begon aan de verkeerde kant zijn ontelbaar.)

6 - stikselmanchet aan binnenkant vast

Om verwarring te vermijden met het optionele sierstiksel van daarnet, een pijl bij het stiksel waarmee de manchet aan de binnenkant van de mouw wordt gezet.

7 - keren naar goede kant en spelden

Vouw de manchet naar buiten en strijk de naadjes naar de binnenkant van de manchet.

8 - gespeld en klaar voor laatste stiksel

Speld de manchet vast, zodat het stiksel van zopas net onder het randje van de manchet komt.

9 - rondom rond doorgestikt

Stik rondom rond door. Bewonder je werk.

10 - binnenkant afgewerkte mancet

En zo ziet je afgewerkte mouw er aan de binnenkant uit.

Succes!

En nog een feesthemd

Zo. De oudste zoon heeft ook een hemd voor de feestdagen. Veel heb ik er niet over te vertellen, het is gewoon nog eens een hemd. Zijn jullie het nog niet beu? Er staat er namelijk nog 1 voor meneer op de planning.

nog een feesthemd

Voor dit hemd haalde W. Liberty Melly uit de kast. Ik koos er kobaltblauwe stikzijde bij. Voor de binnenkant van de schouderpas, de staander en de manchetten gebruikte ik nog een allerlaatste restje Liberty Private View. Als patroon gebruikte ik het patroon Visiiti uit de laatste Ottobre (winter 6/2012).

melly

Dit trucje voor propere hoekjes werd uitgeprobeerd en goedgekeurd.

kraag

Sinds de tutorial van de mouwsplitjes kreeg ik al herhaaldelijk de vraag hoe de manchetten bevestigd worden. Bij het maken van dit hemd maakte ik voldoende foto's, dus een handleiding komt eraan.

manchet

Mochten er nog techniekjes zijn waar je je hoofd over breekt, dan is het nu het moment om je vragen af te vuren. Deze vraag heb ik alvast genoteerd. Ik beloof niet onmiddellijk een antwoord, maar wanneer ik iets maak waarbij de techniek wordt gebruikt, dan leg ik het uit. Deal?