16.4.11

Laat je lezers eens je vakantie organiseren

Lieve lezertjes, ik heb jullie hulp nodig.

Het zit zo. Wij willen dit jaar op reis. 'Niet zo moeilijk', denkt u nu misschien, maar die reis moet wel aan een paar voorwaarden voldoen.
Ten eerste zijn we autoloos, ten tweede hebben we 4 kinderen, ten derde moet het betaalbaar blijven.

Ten eerste: geen auto. OK, met het vliegtuig dan? Blogs te over met reisverhalen over Thailand met een heleboel kinderen, Australië, wereldreizen,... Wel nee, dit is niet wat we zoeken. Als je nl. 2 jaar autoloos bent en je ecologische voetafdruk op die manier wat binnen de perken kunt houden (met 4 kinderen geen evidentie), dan wil je al die inspanningen toch niet om zeep helpen met 1 enkele vliegvakantie? We zoeken dus een vakantie met de trein. Frankrijk bvb. lijkt ons ideaal: een 20-tal bestemmingen zonder overstappen, moet lukken. Maar we staan ook open voor andere opties.

Ten tweede: 4 kinderen. Gewoon 1, 2, 3, 4. Zo, en 2 volwassenen erbij, maakt 6 personen. Voor ons de gewoonste zaak van de wereld, voor de toeristische sector blijkbaar niet. Kijk maar eens bij Connections bvb., meer dan 2 kinderen kun je daar in de zoekmotor zelfs niet ingeven. En via de Gezinsbond dan? Wel toevallig, ook via de website van Gezinsvakantie-Familiatours vinden we in Frankrijk niets boven de 5 personen. Op andere bestemmingen wel, maar die zijn dan met de trein weer niet te bereiken.

Ten derde: betaalbaar. Ja, dat willen we allemaal zeker?

Gingen we dan nog niet eerder op reis misschien?
In de Kerstvakantie gingen we met de nachttrein naar Denemarken. We deden van huisruil met vrienden, dus de grootste kost was ons treinticket.
Vorig jaar gingen we met de trein naar zee, in een appartement dat mijn ouders normaal jaarlijks betrekken (maar toen dus niet), en dus ook al goedkoop.
Nog eens een jaar eerder hadden we nog maar 3 kinderen en gingen we bij wijze van vakantie koken op kamp.

We zijn dus op zoek naar dé ultieme tip: welke bestemming kun jij ons aanbevelen - bereikbaar, betaalbaar én groot genoeg? Ken jij grote gezinnen met treinreiservaringen? Deel met ons de best bewaarde geheimen en onze dankbaarheid zal oneindig zijn...

11 opmerkingen:

 1. Wij gaan max 1 keer per 2 jaar met het vliegtuig, om dezelfde reden. We doen dan van die compensatiedinges.
  Vorige zomer hebben we een gite gehuurd in de Var. Van de tgv gestapt in Avignon. Daar een weekendje op hotel en dan een auto gehuurd om tot aan de gite te rijden. En ook ter plekke die auto gehouden. Het lag zo ver af van enig ander leven dan het autoloos niet te doen zou zijn geweest. Is een auto huren een optie voor jullie?
  Gites zijn vaak berekend op kleine groepen en dus moet dat vlotjes gaan voor jullie met zijn 6en.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ten eerste: wel straf dat jullie het met vier kinderen zonder auto doen! Ik heb er maar drie en wij hebben twee auto's!
  Ik denk ook dat een auto huren een goede optie is: je geraakt ermee op charmante plekken waar je zonder nooit geraakt, en een paar weken met een auto rondrijden is ecolologisch niet te vergelijken met een vliegreis.
  Een heel haalbare optie met vier kinderen, maar minder goedkoop zijn de reizen van intersoc. Zij leggen shuttles in van aan de treinstations naar de hotels en zijn echt voorzien op grote gezinnen. Je zit dan wel in grote hotels, dus de charme is ver te zoeken. Je moet bij de CM zijn, maar ik denk dat elke mutualiteit reizen aanbiedt?
  Wat ook erg goedkoop is, en heeeel mooi, is een stukje santiago de compostela doen: de logies langs de route zijn vaak gratis. Maar ik denk dat het nog niet haalbaar is met jonge kinderen.
  Huis ruilen kan je ook met vreemden via taxistop.

  Ik ben benieuwd wat het wordt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ging zeggen Denemarken, maar aangezien jullie daar nog maar net naartoe geweest zijn...
  Een ander voorstel: Zwitserland of Oostenrijk; goed bereikbaar met de trein. Alleen over logies weet ik niet of dat daar makkelijk te vinden is...
  En Engeland? Met de Eurostar sta je zo in Londen; en van daaruit kan je makkelijk de trein nemen naar bv. een kuststad?
  Intersoc vind ik ook een aanrader met kinderen; inderdaad wat duurder, maar volledig op gezinnen afgestemd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geen tips, want we zijn hier maar met z'n tweeën, maar ik wil wel efkes zeggen dat ik het fantastisch vind dat jullie niet met het vliegtuig gaan! ;)

  Of ja, toch misschien een kleine tip, hoewel ik niet weet of hij interessant is: http://www.andersreizen.be/

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben er nog maar twee, maar wij zijn recent op boerderijvakantie geweest. Echt superplezant voor de kinderen. Mss dat er een hoeve te vinden is vlakbij een station? Wij gingen naar de pieterkeshoeve in de buurt van Tongeren. Mooie fietsomgeving ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Met de boot naar Zweden... Vanuit Gent kun je meevaren met vrachtschepen. Low Impact Man deed dat: http://lowimpactman.wordpress.com/2008/03/22/met-de-boot-naar-zweden/

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Sjiek zeg! Ik kom ook uit een gezin van vier kinders, ooit zijn we eens een zomer met de slaaptrein naar Zuid-Frankrijk gereden (achteraf hadden we wel allemaal luizen, maar dat is maar een detail ;)), naar de streek rond Toulouse en daar hadden we een huisje gehuurd. De specifieke details weet'k niet zo goed meer, ik zou het eens aan mijn ma moeten vragen. Ik weet wel dat we het superspannend vonden!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bedankt iedereen voor de reacties. We schieten op.
  We zijn niet tegen het huren van een auto ter plaatse, maar na wat informeren blijkt dat niet in het budget te passen, het moet dan nl. wel een auto zijn van het formaat waar 6 personen in passen en ook nog een beetje bagage. Hoewel we die beperken als we met de trein op vakantie gaan, is het toch wel wat.
  Boomie, Oostenrijk (Wenen) is in de running.
  Liesel, hoe kwamen jullie van het station tot aan jullie huisje?
  Katrien, geweldig idee. Dat houden we open voor een van de komende jaren als de jongste 2 kinderen er ook wat aan hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kom uit een gezin met drie kinderen, papa weigerde ook een auto te kopen en wij woonden heel afgelegen. Meestal bracht familie ons naar de trein en dan huurden we een huisje of op een kamping een caravan wat wij als kind heel leuk vonden.Soms kwamen we wat bizar over gepakt en gezakt op trein, tram of bus en al stappend op de weg, maar ach wie kent je op de vreemde!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hé daar.
  autoloze vakantietips:
  -trein ;
  -een europapas (voordeel; één prijs; je neemt een tent mee en stapt uit waar het u belieft: kan zelfs met kinderen erg goedkoop en avontuurijk uitvallen)
  -de transsiberische express lijkt me ook wel reuze (misschien een beetje teveel trein voor de kinderen? naar het schijnt kan je daar ook wel erg goedkope ticketjes voor op de kop tikken)

  autobus:
  europacars (= goedkoop, weer het verhaal van de tent of proberen zetelsurfen met kindjes: of huizenruil of iets dergelijks)
  autostop (je kan je daar voor online inschrijven, maar mijn computer is gecrashed en ben even de link kwijt; je kan dan zien wie wanneer van waar naar waar rijd en hoeveel zitjes er vrij zijn in de wagen/bus; je betaald per kilometer een symbolische euro: wat niet veel is om bv 6 mensen te vervoeren)
  mpff en nog vanalles, maar ik ben gehaast!

  hopelijk vind je iets leuks
  naar nederland fietsen is trouwens ook altijd leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh Nele! De Waddeneilanden! Terschelling is dé max! Je gaat er met de trein heen. En steekt dan over met de boot. Heerlijk!

  Aan de haven huur je fietsen (alle soorten en gewichten: kinderfietsen, bakfietsen, kindertandems, kinderfietsen, fietsstoelen...), en eender waar je een huisje huurt, komen ze daar jouw bagage ophalen. Zo kan je gewoon fietsen zonder gedoe!

  Er is water en zon. Speeltuinen, en een heerlijke echte kinderboerderij. Je kan er vruchten plukken op 't veld.

  't Is er heerlijk vertoeven. Echt!

  BeantwoordenVerwijderen