16.5.12

Een belegje voor een hemd met reverskraag

Een week of twee geleden deed ik een belofte en Mamasha was zo vriendelijk mij er nog eens op te wijzen, nu er bij haar een heuse hemdjes-sew-along aan de gang is. We verzorgen vandaag dus even het nevenprogramma.

Het zit zo. In Knippie vind je geregeld een patroon voor een hemdje met een kraag uit 1 deel (niet 1 deel zoals het Applehemdje, maar gewoon 1 deel, scroll even helemaal naar beneden om het te zien). Steevast zien we bij deze patronen een knopenbies aan het voorpand. Persoonlijk vind ik het eenvoudiger om een hemdje met een dergelijk kraagje anders te verwerken en vind ik de afwerking ook properder als de kraag onder een belegje wordt gestoken.

Als dan het bovenste knoopje open staat valt dit zo.

kraag

Op de foto zie je het typische 'bekje' van een reverskraag. Je ziet het ook bij bvb. colbertjassen. Revers betekent letterlijk keerzijde, dus is het logisch dat die keerzijde mag/moet gezien worden.

Dergelijke hemdjes zijn sportiever dan de klassieke overhemden met tweedelige kragen. Ik zie ze het liefst met korte mouwen.

Eerst nog een overzichtje van Knippies waarin je die patronen vindt. Ik haal er gewoon een aantal uit mijn eigen verzameling, maar ik koop niet elke editie, dus hoogstwaarschijnlijk zijn er nog meer. Kun je het lijstje aanvullen, laat dan een reactie, dan voeg ik het toe.


 • Knippie idee herfst 2005, model 24, maten 104 - 116 - 128
 • Knippie idee winter 2005, model 14, maten 128 - 140 - 152
 • Knippie baby zomer 2005, model 16, maten 80 - 92 - 104
 • Knippie idee lente 2006, model 14, maten 86 - 98 - 110
 • Knippie nr. 2 april/mei 2010, model 21, maten 134 - 140 - 146 - 152 - 158 - 164
 • Knippie nr. 3 juni/juli 2010, model 4b, maten 68 - 74 - 80 - 86 - 92 - 98
 • Knippie nr. 4 augustus/september 2010, model 3b, maten 50 - 56 - 62 - 68 - 74 - 80
 • Knippie nr. 5 oktober/november 2010, model 6a, maten 68 - 74 - 80 - 86 - 92 - 98
 • Knippie nr. 1 februari/maart 2011, model 10b, maten 104 - 110 - 116 - 122 - 128 - 134
 • Knippie nr. 2 april/mei 2011, model 16, maten 104 - 110 - 116 - 122 - 128 - 134


Voor alle duidelijkheid: deze handleiding is dus enkel bruikbaar voor die Knippiehemdjes (bij mijn weten) want ergens anders zag ik nog geen reverskraagjes aan hemdjes mét knopenbies.

OK, lieve lezers, tijd om papier en potlood te nemen, we gaan een beetje tekenen.

Om te beginnen tekenen we het voorpand over van het raderblad.

1 - patroondeel voorpand

Vervolgens gaan we op zoek naar de knopenbies. Die ziet er uit zoals op de foto hieronder. De groene lijn is middenvoor, hierop komen de knopen aan het ene pand en de knoopsgaten aan het andere pand. De voorpanden overlappen elkaar een beetje. Dit noemen we de overslag en de onderslag. De helft van de knopenbies hebben we dus niet nodig voor wat we nu gaan doen.

2 - patroondeel knopenbies

Teken de helft van de knopenbies aan het patroondeel van het voorpand, of plak ze aan elkaar. Je hebt nu het nieuwe patroondeel van je voorpand.

3 - voorpand en deel knopenbies aan elkaar geplakt

Nu gaan we het belegje tekenen. Begin onderaan met een lijn parallel met middenvoor op een 5-tal cm van de rand (voor een groter hemd mag dat zeker ook wat meer zijn). Teken ook bovenaan, haaks op de schoudernaad een lijn op een 5-tal cm van de halslijn. Verbind de twee lijnen met elkaar en rond af met een kromme lat. Deze lijn staat hieronder in donkergrijs.

4 - beleg in donkergrijs

Voeg naadwaarde toe.

5 - met naadwaarde

Kopieer je beleg en knip je patroondelen uit.

Op de foto's hieronder zie je alle benodigde delen voor een hemdje met reverskraag. Op de grote foto het voorpand, de belegdelen en de kraag. Ernaast bovenaan het rugpand en 2 rugpassen. Daaronder de mouw en manchet (dit wordt een pyjama met lange mouwen, de manchet is dus wat groter, want er komen geen plooien en geen mouwsplit in de mouw). Zakjes liet ik achterwege. Zoals je ziet wordt het beleg bekleefd met vlieseline. De kromme zijde werd hier met de overlock afgeboord. Nog properder is natuurlijk dat je het randje 2 keer omslaat en vast stikt.

nodige delen

Voila, dat was het voor vandaag. Morgen of overmorgen toon ik hoe de kraag allereenvoudigst wordt bevestigd. Voor de rest van het hemd moet je bij Mamasha zijn natuurlijk.

11 opmerkingen:

 1. Dikke merci! Nog niet voor direct, maar ooit wel eens. Ik paste mijn Apple-kraagje ook aan met jouw uitleg en dat ging heel vlot! Ge zijt een goede online-juf ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. aha! Ik maakte eerst een kleedje voor mezelf uit de knip-mode en daar stond dat beleg er wel bij. Ik had dus niet door dat dat de oplossing is voor een mini-jongenshemdje dat ik speciaal voor zijn eerste verjaardag maakte en dat hij 1 keer heeft aangehad omdat ik de kraag niet mooi afgewerkt vind! Bedankt voor de uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat handig, deze uitleg, ik ga ook eens op zoek naar zo'n knippie, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Keigoe, volgend hemd maak ik ook zo. Als dat openvalt, staat dat zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Superduidelijk, jouw uitleg. En kan je dat ook bij meisjesblousejes met aparte knopenbies (ook veelvuldig te vinden in de Knippie) toepassen, of is dat 'not done'? Want ik heb echt een hekel aan zo'n aparte knopenbies, en vind dit veel netter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk gaat dat! Ik heb zelf ook zo'n jurk. Het enige verschil is soms dat het puntje van de kraag soms wat wordt afgerond voor een meisje (maar dat hoeft niet per se) en dat een meisjesbloes rechts over links sluit (en voor jongens dus links over rechts)

   Verwijderen
 6. wauw, samen met de mamasha sew along heb ik dus als beginner een hemdje kunnen naaien voor mijn mini-mensje..en het volgend stofje ligt al gesneden...DIKKE MERCIE

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Amai, ik zie dit nu pas, stom van mij!! Een heel duidelijke uitleg maar mag ik toch 1 dingske vragen? als je het de kromme zijde knipt, dan moet je daar links toch nog naadwaarde bij rekenen hé? Ik hoop een beetje dat ik duidelijk overbreng wat ik bedoel ... Groetjes en ik klik onmiddellijk door naar de volgende hemdjestip!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Vanessa, ik voeg aan de kromme zijde van het beleg geen naadwaarde meer toe en werk dat meestal af met de overlock. Wil je het naadje omstrijken en vaststikken, dan zou ik wel nog een centimetertje bij doen.

   Verwijderen
  2. Ah zo, bedankt voor je antwoord en de tip van de overlock!!!! Fijne dag nog!!!!

   Verwijderen