26.2.11

Een gulp met rits zonder stress

Eigenlijk ging ik jullie tonen hoe je zakken maakt. Geen verborgen zakken in de zijnaad, want dat heeft ons Vermiljoen onlangs nog laten zien. Maar steekzakken, of broekzakken als je wil, zoals in deze rok die ik een paar weken geleden voor mezelf maakte, want een paar mensen wilden weten hoe dat gaat.
Nu wil het toeval dat de Madame haar archief heeft zitten ordenen de voorbije week. Blijkbaar is het geheugen kort, want ik was al lang vergeten dat zij anderhalf jaar geleden al eens uitlegde hoe dat in mekaar zit, zo'n zakken. Voila, opgelost, allen daarheen.

Glurend naar de stapel onafgewerkte projectjes, koos ik er dan maar een shortje uit. Ik knipte het allemaal al een paar maand geleden, stak het ding bijna volledig in elkaar, maar smeet het dan in de laatste fase aan de kant, wegens geen geschikte rits in huis. Er zat niet veel druk achter ook om het af te werken, gezien de buitentemperaturen.

Terwijl ik bezig was, maakte ik van de gelegenheid gebruik een paar foto's te maken om lezers met een panische angst voor gulpen met ritsen een bezoekje aan de psychiater te besparen. Het is echt ook niet moeilijk: niet meer dan 4 keer stikken en klaar.

Ik begon zoals gezegd met een broekje dat al min of meer helemaal in mekaar zat, met op de plaats waar de rits komt aan beide kanten een flapje zoals op de foto.

start

Stik de kruisnaad dicht met een gewone stiksteek, zet vast ter hoogte van het pijltje en stik verder tot boven met een grote steek. Dit is een hulpstiksel en zal straks weer worden verwijderd. Oh ja, als ik zeg 4 keer stikken, dan telt dit eerste stiksel niet mee, dat is voorbereiding. Strijk de flapjes open.

voorbereiding

Leg de rits met de goede kant naar onder langs de pas gestreken middenvoornaad. Leg alle stof onder het flapje nu naar de linkerkant en speld de rits vast. De rits vaststikken (1) aan de kant verst van de middenvoornaad.

eerste stiksel

Draai je rits om op de plaats waar je net gestikt hebt en plaats het ritsbeleg, beschermingsreepje, schildje, of hoe je dat stuk ook noemt, achter de rits. Stik de rits door (2) aan dezelfde kant die je net hebt gestikt.

rits omkeren en schild erachter

De ene kant is nu klaar. Leg nu het andere flapje over de rits heen en speld dit deeltje aan de rits vast.

naar de andere kant

Draai om, versteek de spelden naar de andere kant en stik (3) terwijl je ritsbeleg, beschermingstrookje, schildje,... opzij houdt. Voor wie deze onderstaande foto verwarrend vindt: ik stik hier van onder naar boven.

derde stiksel

Teken een krijtlijntje waar je patroon dat aangeeft, of waar je het zelf mooi vindt. Je hoeft er niet voor te zorgen dat het stiksel in de rits terecht komt (je stikt wel door het flapje en de rits zit daaraan vast), maar het is ook OK als dat wel het geval is. Zorg er wel voor dat je niet in het ritsbeleg, beschermingstrookje, schildje, jeweetwel stikt, anders kan je broek niet open. Voila, 4de keer stikken dus, hulpstikseltje van daarnet verwijderen en trots zijn op jezelf en je propere gulp met rits. Op de foto zie je nog een vouw waar het hulpstiksel zat, die moet er gewoon nog worden uitgestreken.

doorstikken voorkant

Werk de broek dan verder af, in mijn geval was dat nog: binnenbeennaden stikken, tailleband aanzetten, riemlussen vergeten, elastiek door tailleband steken, knoopsgat maken, knoop aanzetten. Ziezo!

vliegenzwammenbroekske

Oh ja, als je het echt helemaal juist wil, dan doe dit alles voor een meisjesbroek in spiegelbeeld.

En wie dat ook eens op film wil zien, maar in dan de versie waarmee je kind zijn/haar slip wel tussen zijn rits vast geraakt, kan dat hier bekijken. Hetzelfde filmpje zag je trouwens al eerder bij Vermiljoen.

7 opmerkingen:

 1. Hm, dat zal al doende moeten, want zo op 't eerste zicht lijkt het nog ingewikkelder dan ik dacht. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. zal ik zeker eens proberen!!!merci!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het patroon komt uit de Burda Kids (een verzamelnummer van kinderpatronen uit andere Burda's) van vorig jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow, wat subliem uitgelegd!
  Wat ben ik blij dat je een blog gestart hebt. Ik ben al benieuwd wat het volgende gaat zijn dat we leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gevolgd, gedaan en goedgekeurd
  Dikke merci voor je uitleg : )

  BeantwoordenVerwijderen