Het is niet dat we niet graag koken, integendeel. Vakanties en rustiger weekends spenderen we wel graag meer tijd in de keuken.
En als ik heeeeel veel tijd heb, maak ik dit:
En
Veel
Of ik dit volgens de regels van de kunst doe, laat ik in het midden. Laat ons hopen dat de specialisten ter zake niet meelezen.
- 10 el rijstazijn
- 2 el mirin
- 6 el suiker
- 3 el zout
Een deeltje van de rijst wordt hiervoor gemengd met dit:
Geen idee hoe dat heet, maar dat wordt dus gewoon zo gegeten.
Een Japanse kok maakt de rijstballetjes met de hand. Ik heb dat meermaals geprobeerd, maar dat is zo'n plakkerige bedoening. Ook als ik, zoals het hoort, mijn handen nat maak. Ik krijg dat niet onder knie. Maar toen vond ik op een mooie dag een geweldig hulpmiddeltje. 1 nadeel wel, de blokjes zijn aan de grote kant.
Dit bakje wordt gevuld met rijst, die goed wordt aangedrukt met het dekseltje.
De rijst duw je er zo uit.
Voor de andere rijtjes ga ik ook zo te werk, maar dan met de witte rijst. Zoals je ziet, zonder eerst mijn doosje af te wassen.
Op het ene rijtje een stuk van een zalmfilet, in dunne plakjes gesneden. Daartussen zit ook een toefje wasabi.
Op het andere rijtje gekookte garnaalstaarten. Rauw kan ook, maar ik heb er nog geen verse gevonden, die dus niet eerst ingevroren waren, dus daar heb ik me nog niet aan gewaagd.
De scampi's worden voor het koken op een stokje gestoken, zodat ze niet gaan opkrullen. In principe doe je dat zo:
De stokjes zitten tussen het 'vlees' en de pantser, zodat het vlees niet wordt gekwetst. Maar vaak pel ik de scampi's al voor ze gekookt worden, alleen het staartje blijft hangen 'voor de show'.
Snel laten afkoelen zodat ze niet taai worden.
Een deel van de scampi's gebruik ik voor de nigiri, de rest van de scampi's (die waarvan het staartje er toch af ging tijdens het pellen) wordt in de maki gedraaid.
De scampi wordt doorgesneden in de lengte, maar zonder het buitenste laagje door te snijden. Zo kun je ze als vlindertjes op de rijst leggen.
Smakelijk!
Mmmm, lekker!
BeantwoordenVerwijderenMmmmh sushi!! Heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenZo'n rolletjes maak ik me ook geregeld... Maar meestal met dezelfde vulling. Eens benieuwd naar die van jou! :)
Mmmh ja, dat kan zo lekker zijn hé! Het water komt er al van in mijn mond.
BeantwoordenVerwijderenIk wil wel eens bij u komen eten!
BeantwoordenVerwijderenawel, ik eet dat ook graag, maar was dat nu zo moeilijk om een half jaar te wachten met die post... ;-s
BeantwoordenVerwijderenik zal voor jou een stukje van de foto's afknippen, het meeste moogt ge toch zien
BeantwoordenVerwijderenIk moet bekennen nog nooit sushi gegeten te hebben. Maar het wordt precies eens hoog tijd: als ik deze creaties zie, krijg ik zowaar goesting. Ziet er goed uit!
BeantwoordenVerwijderendat ziet er fantastisch uit!
BeantwoordenVerwijderenmjammie dat eet ik nu ook eens graag!
BeantwoordenVerwijderenAh sushi! Ik kan er kilo's van op. Ik ruik het precies al doorheen dit pc scherm.... hmmmm.
BeantwoordenVerwijderenHandig doosje trouwens... van speciale makelij of eigenlijk helemaal niet voor sushi maken bedoeld?
Ik durf het niet meer met zekerheid te zeggen, maar waarschijnlijk bracht mijn broer het eens mee uit Japan. Ik heb het al wel even. Of het echt voor sushi maken bedoeld is, weet ik niet, maar dat was wel de functie die ik er meteen in zag.
BeantwoordenVerwijderen