Speciaal voor Miss Stik, die haar naald niet kan verzetten.
Een hele tijd geleden al kondigde ik aan dat er een nieuwe handleiding in de maak was voor het zetten van voering aan een blinde rits, met de machine. Niet iedereen bleek immers in staat de naald van de machine naar links en rechts te verplaatsen.
Vandaag dus (eindelijk) de ouderwetse manier.
We beginnen weer met een lijfje van een jurkje, gevoerd, de armsgaten en halsnaad gestikt, de zijnaden nog open voor de hanteerbaarheid. Aan de halsnaad laat je de eerste en de laatste 5 cm nog open.
De voering wordt een beetje bijgeknipt: een centimetertje gaat er af over de lengte van de rits. Ik rond op het einde een beetje af, want onderaan moet nog dichtgestikt worden. Pas op, je mag een centimetertje hoger dan op de foto al beginnen afronden.
De rits wordt ingezet met behulp van het blinde ritsvoetje (dit kan ik vooralsnog niet zonder).
Rits geplaatst, onderkant is nog open.
Hier begint het eigenlijke werk. Nu gaan we de voering aan de rits zetten. Trek een beetje aan de voering, want die komt korter en speld die vast aan de rits.
Stik vast met een gewoon ritsvoetje, zonder de naald te verzetten dus. Stik tot je voetje botst tegen het trekkertje van de rits.
Dit gat moet nog dicht.
Hiervoor leg je de buitenstof en de voering plat op elkaar. De rits ligt nu ook terug in positie.
Stikken, hoekjes bijknippen, omkeren en klaar.
Verschillende mensen wilden ook weten hoe het nu zit met de onderkant. Het onderste van de rits is de laatste horde. Met het gewone ritsvoetje sluit je de naad en je stikt tot zo dicht mogelijk tegen het stiksel waarmee de rist aan de stof vast zit. Daarna sluit je het onderste deel van de achternaad van de voering. Ik stik tot ongeveer anderhalve cm van waar het stiksel eindigt waarmee de voering aan de rits zit. Er blijft dus een gaatje open. Dat laat ik gewoon zo. Het stoppertje dat op de rits zit schuif ik nu terug een beetje naar boven.
Dat is het.
De vraag werd ook nog gesteld wat je doet als de rits langer is en doorloopt in het rokdeel. In dat geval hang ik eerst de rok aan het lijfje. Als het rokdeel ook gevoerd is, hang ik ook de voeringrok aan de voering van het lijfje en doe dan de rits zoals hierboven. Als alleen het lijfje gevoerd is en de rok niet, dan zorg je dat de onderrand van het lijfje eerst gezoomd is, of overlockt en dan zet je de voering aan de rits, dito voor een rok met beleg zonder voering.
Edit: Missy N. legt je hier dezelfde werkwijze uit met het beleg van de rok.
Wauw voor de perfect doorlopende tekening! Dààr wil ik wel eens een handleiding van want dat is iets waar ik -miss onnauwkeurigheid- me nog niet aan gewaagd heb.
BeantwoordenVerwijderensuperblij met deze duidelijk uitleg ! bedankt !
BeantwoordenVerwijderenHa, achter deze blog woont mijn goeroe wat betreft blinde ritsen, en die maakt haar naam alweder waar!
BeantwoordenVerwijderenIk snap dit zinnetje niet: "Hiervoor leg je de buitenstof en de voering plat op elkaar."
BeantwoordenVerwijderenKomt het neer op wat ik hier deed met de rits? http://missyn-84.blogspot.com/2011/06/knipmode-juni-2010-rok-4c-hoe-doet-u.html
Ahja, en ik treed meisjesmama bij, dat van dat doorlopen van de tekening is me ook nog een beetje vreemd.
Ha Nele, dat had ik nog niet gezien. Inderdaad, daar komt het op neer. Merci, ik voeg een link toe.
BeantwoordenVerwijderenEn dat doorlopen van de tekening is vooral een kwestie van precies knippen (op enkele stof).
Dank u dank u!
BeantwoordenVerwijderenEn - iek - wat staat die rits er perfect in! Ongelooflijk knap hoe de tekening van dat stofje doorloopt. Om op te kicken.
Aha, hier ook een fan van doorlopende dessins. Zoals Miss Stik het zegt, dat geeft een kick!
BeantwoordenVerwijderenHeel erg bedankt, ik heb er gisteren een -redelijk afgewerkt- gevoerd uilenkleedje mee gemaakt!
BeantwoordenVerwijderen