2.6.12

Een jurk voor een prinsesje

Vier wordt ze deze week, mijn jongste meisje. Ze wou een prinsessenfeest, pardon, een prinsessenbloemenvlinderssneeuwwitjeroodkapjefeest. Haar bestelling aan mijn adres: een prinsessenkleed met bloemen en vlinders en... prinsessen.

Het verkleedvirus, ook wij zijn er mee besmet. De collectie verkleedkleren (voor jong én oud) is uitgebreid en wordt geapprecieerd door vriendjes en vriendinnetjes. Ik investeer dus met plezier stof en tijd in verkleedkledij. Alleen begon ik deze keer nogal laat. Gisterenavond pas kreeg het plan echt vorm. Er zat dan ook niets anders op dan te werken met stoffen die al in de kast lagen. Bloemen en vlinders, aan die wens kon worden voldaan. Die prinses, die vinden we alleen in en niet op de jurk.

prinsessenjurk met bloemen en vlinders en poezen

Vanmiddag moest de dochter haar gasten noodgedwongen nog ontvangen in het prinsessengewaad dat ik 4 jaar geleden voor haar zus maakte (en dat je hier al eens kon zien), want op dat moment was ik nog fronsdraden aan het verwijderen, maar een uurtje later was de jurk af. Een echte prinses draagt dan ook meerdere outfits per dag.

rug

Ik had een aanpasbaar rugpand met veters in gedachten, heel erg prinsessig. Het moet ook een paar jaar mee gaan, dus het mocht niet al te juist op maat zijn. Met de veters is de jurk ook draagbaar voor zowel de smallere als voor de stevigere vriendinnetjes.

Het eerste waar ik mijn hoofd over brak, was waar de naad ongeveer moest komen. Ik knipte dus eerst een volledig rugpand, legde dat netjes op de snijmat en besliste op goed geluk waar ik uiteindelijk met het mes rolde. Ik sneed in het verlengde van de halsrand aan de schouders en ik denk dat ik goed gegokt hebt. Het stuk dat in het midden onder de veters zit, is groot genoeg om geen rits in de jurk te moeten steken, terwijl de jurk toch vlot aan en uit te trekken is, als de veters los zijn.

De tweede kwestie: nestelogen of lusjes voor de veters? In beide gevallen vrees ik dat ze niet speelproof zijn. Uiteindelijk koos ik voor lusjes en stikte ik er een keer of 10 over om te vermijden dat ze losgetrokken worden.

Ten derde, hoe werk je dat eigenlijk af, hoe wordt dat gevoerd? Het was een beetje een gepuzzel, maar uiteindelijk vond ik een manier om het ding netjes ineen te steken.

veters

Het paspelbandje op de taille liet ik stoppen ter hoogte van de deelnaad op de rug, om bij het dichtstrikken geen storende verdikkingen te hebben. Op de middenachternaad van de rok deed ik nog eens van hocus pocus met het dessin. De tekening herhaalt zich om de 60 cm en de rok is in omtrek 180 cm. Ik wou veel volume in de rok en verdeelde de fronsen over de zijkanten. Eronder zit een voering die in omtrek bijna 3 meter is, ook die is gefronst.

doorlopend dessin

Oef, mission accomplished.

33 opmerkingen:

 1. Zo-hot! Maar wel heel geslaagd voor de wensen van de jarige, lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Amai, dat was inderdaad ook het eerste dat in mij opkwam: ZO-HOT!!
  Mijn vier jarige zou hiermee door het dolle heen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jawadde, knap!! En zot, dat ook...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Amai jong! Wat een werk stak je hierin, maar het resultaat is wel wow!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn dochter zou het werkelijk noooooit meer uit willen doen :-) Zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik ga mijn dochter niet verklappen waar je woont, anders komt ze deze prinsessejurk stelen vrees ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. prachtig!! Die details op de rug, waauw... !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mega gave jurk!!! Zelfs ik zou hem wel aan willen. Stofje komt ook mooi uit vind ik.
  Het was vast rotwerk allemaal maar zo te zien de moeite waard!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh zo prachtig alweer. Mijn bijna vierjarige besliste een week geleden dat ze geen prinsesje meer wil worden, maar een danseresje. Binnenkort ook maar eens aan een geschikte outfit beginnen dan...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtig ! Heel knap gemaakt hoor, vooral het rug gedeelte !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel mooi! Die rug is een goed idee, op te onthouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zooooo schoon... En dan denkt een mens dat er een simpele rits achteraan zou zitten... Daar gaat om gevochten worden in de verkleedkoffer!
  Annick

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn mond valt open... Dit is helemaal prinses, en toch zonder overdosis roze. Echt knap bedacht en heerlijk uitgevoerd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn meisje associeert zelf 'prinses' ook (nog) niet met 'roze'. Dat proberen we dan ook zo te houden

   Verwijderen
 14. Ja waaaauuwwww! Er staat dan wel geen prinses op het stofje maar ze is er in elk geval een superdeluxechique prinses mee als ze het aanheeft. Proficiat, hééééél erg mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. En dat deed je zo even op een avondje? OMG! Geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. En dit maak jij zo even bij wijze van spreken tussen de soep en de patatten tussendoor? Wauw!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Amaaai mooi zeg! Echt een droomjurk voor een prinses :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wauw, zo knap seg. Ik ken er hier eentje die best wel jaloers gaat zijn. Zo'n jurk wil elk klein meisje wel hebben denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ja man ! Bewondering alom ! Het is dan ook weinigen gegeven om zo à l'improviste eventjes zo'n prinsessenjurk in elkaar te steken ...

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Weer zo mooi zeg! Ieder meisje wil wel zo'n jurk, denk ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wauw! En alles zo mooi afgewerkt...

  BeantwoordenVerwijderen
 22. OMG. Mond valt open van verbazing.

  En nu die matrasjes van vorig jaar op herhaling voor een prinses op de erwt activiteit? :)

  Dus. Nou. Voor de lvbweek volgend jaar voorzie ik acuut een prinsessenthema waarbij wij jurken aanmoeten. Je weet het dus nu al, dan kun je er ruim op tijd aan beginnen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Allez, ik weet weer wat gedaan... :-) En had je voor Nathan en Ludwig ook een jurk in gedachten, of mogen zij vuurspuwende draad of stalknecht of zoiets zijn?

   Verwijderen
 23. wat een jurk! en wat een werk! en wat heb je dat goed bedacht! en nog een paar uitroeptekens!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wow wat is dit fantastisch mooi. Super dat je dit zelf kan maken zeg!

  BeantwoordenVerwijderen